Οι περισσότεροι δεχόμαστε κλήσεις από άγνωστα νούμερα και συνήθως απαντάμε. Όμως τελευταία έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης και απάτης μέσω SMS, που όλοι μας λαμβάνουμε καθημερινά.

Σύμφωνα με την First Orion, εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικών απατεώνων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κλέψουν χρήματα και την ταυτότητα των θυμάτων.

Ο Adam Gordon, εκπαιδευτής στο ITProTV, που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης πληροφορικής, λέει ότι οι τηλεφωνικές απάτες είναι σχεδιασμένες για να κάνουν δύο πράγματα: Να αποκτήσουν πληροφορίες για εσάς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πλαστογραφία ταυτότητας (μέσω των δεδομένων που θα αποσπάσουν) και να σας κάνουν να δώσετε χρήματα στον απατεώνα.

Viva Wallet Fraudulent attempts τηλεφωνική απάτηΤελευταία έχει εμφανιστεί μια νέα τηλεφωνική απάτη, που μια ηχογραφημένη φωνή ρωτάει “Με ακούτε;”

Αυτή η φράση έχει σαν σκοπό να σας κάνει να πείτε “ναι” ώστε να σας ηχογραφήσει.

«Αυτή η τηλεφωνική απάτη είναι ιδιαίτερα τρομακτική [επειδή] βασίζονται απλώς στην ανθρώπινη συμπεριφορά της απάντησης σε μια γρήγορη ερώτηση», λέει ο Matthew Shirley, διευθυντής επιθετικών επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας στο Fortalice.

Έχοντας την φωνή σας να λέει την λέξη “ναι”, ο απατεώνας μπορεί να κάνει φωνητική επιβεβαίωση με τα δικά σας στοιχεία σε πάρα πολλά πράγματα, έχοντας αποσπάσει βέβαια και κάποια από τα στοιχεία σας, όπως αριθμός ταυτότητας, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης κτλ. Συνήθως, πριν κάποιο τηλεφωνικό συμβόλαιο, όπως σε παρόχους, μας ζητάνε να επιβεβαιώσουμε με ένα ναι ή με ένα όχι, αφού μας έχουν διαβάσει την δήλωση των όρων.

Revolut σαν καθημερινός λογαριασμός! Τι ισχύει και τι κάνει με τα χρήματά σου – Είναι προστατευμένα;

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι ειδικοί ασφαλείας, καθώς θα πρέπει να σκεφτούμε πριν απαντήσουμε σε άγνωστα νούμερα. Καλό είναι να απαντάμε με άλλες λέξεις. Βέβαια αυτό το θυμίζει το παιδικό μας παιχνίδι “Παίζουμε Ναι ή Όχι;”. Μάλλον πρέπει να το θυμηθούμε ξανά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια καινούργια απάτη που αυτές τις μέρες δεν με αφήνει σε ησυχία : καλουν κ τα 2 τηλέφωνα μου πάντα από διαφορετικούς αριθμούς ελληνικών κινητών κ βγαίνει τηλεφωνητής στα αγγλικά που λέει ότι η ταυτότητα μου έχει εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος κ πρέπει να πατήσω το 1 για να μιλήσω με αξιωματικό. Ρε τους απατεωνες. Προσοχή
    Έχει λάβει κάποιος από εδώ τέτοια κλήση???

  2. Πρέπει ν’ανεγερθούν φυλακές.Πολλές φυλακές,σ’ερημονήσια,στα βουνά, κάθε νομός &φυλακή,κάθε κελί 6με8στρώματα κατάχαμα& χωρίς τζάμια τα μικρά παραθυράκια του κελιού.Ποινή3μήνες φυλάκιση σ’αυτούς που εξαπατούν πολίτες για να τους πάρουν ό,τι έβγαλαν με κόπο & ιδρώτα.Μία φέτα μπαγιάτικο ψωμί πρωινό,ένα μπουκαλάκι νερό 1/2lt το μεσημέρι & μία φέτα μπαγιάτικο ψωμί επίσης για βραδινό.

  3. Απάντηση στο σχόλιο του κ. Μηνά.

    Στη φυλακή να εργάζονται και με το μισθό τους να έχουν ανάλογη διατροφή την οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι και ενα ποσό για την λειτουργία της φυλακής. Φαγητό και υπνο τζάμπα πληρωμένα απο τα θύματα τους. Θα βγουν από τη φυλακή, μόνο όταν αποπληρώσουν και το τελευταίο ευρώ σε αυτούς που εξαπάτησαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.