Ορισμένα social media apps δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φαίνεται και η απειλή είναι πιο διαδεδομένη, αν βρίσκεσαι στο Android. Ακριβώς αυτό παραδέχονται δυο γνωστές εταιρείες ασφαλείας. Το TikΤok έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες να επισκέπτονται την υπηρεσία σε μηνιαία βάση.

tiktok

Ωστόσο, η γνωστή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης – η οποία ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό ByteDance – έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο παρελθόν. Το 2019, ο αμερικανικός στρατός έκρινε το TikTok ως απειλή, απαγορεύοντας με αυτόν τον τρόπο, την ύπαρξη της δημοφιλούς εφαρμογής στα κινητά στρατιωτών. Από την άλλη πλευρά, το 2020, ένα μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) προέτρεψε τα στελέχη της Google και της Apple να αφαιρέσουν εντελώς την εφαρμογή από τα καταστήματα εφαρμογών τους.

Αν και η εταιρεία παραδέχτηκε ότι οι υπάλληλοί στη Κίνα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok των Αμερικανών χρηστών, εξήγησε ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα έγκριση από την ομάδα ασφαλείας στις ΗΠΑ.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την CFIUS να θέσει την TikTok υπό έλεγχο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, το TikTok έχει αναπτύξει διάφορες βελτιώσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν την προστασία του νεότερου κοινού του μέσω σχετικού update που κυκλοφόρησε 2021.

‘Όπως εξηγεί το slashgear, το να πιέσουν οι αρχές την ByteDance να πουλήσει το Tiktok, αποτελεί το λιγότερο ένα δύσκολο εγχείρημα. Μια λύση, είναι απλά οι χρήστες να αφαιρέσουν την εφαρμογή από το Android. Γιατί όμως μόνο το Android; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το οικοσύστημα του Android είναι λιγότερο ενοποιημένο σε σχέση με το iOS της Apple.

Η εταιρεία ασφαλείας Norton εξήγησε ότι η ανοικτή φύση του Android, μπορεί να καταστήσει το λειτουργικό σύστημα περισσότερο ευπαθές στο exploit, σε αντίθεση με τον πιο κλειστό χαρακτήρα του iOS. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών, το κάνει ελκυστικό σε διαδικτυακούς εγκληματίες, ιδίως από τη στιγμή που δεν λαμβάνουν όλα τα Android smartphones με τον ίδιο τρόπο ενημερώσεις.

Ακριβώς κάτι τέτοιο υποστηρίζεται και από την εταιρεία ασφαλείας Kaspersky, η οποία ισχυρίζεται ότι το Android έχει σημαντικό θέμα με την ασφάλεια. Μπορεί τα Pixels να λαμβάνουν πρώτα τις ενημερώσεις, ωστόσο εκατομμύρια συσκευές μένουν σε παλιές εκδόσεις Η έλλειψη ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τις εφαρμογές και το hardware στο Android, συνεισφέρει στη συνολική του αδυναμία στη μάχη των data-mining απειλών. Κάτι τέτοιο καθιστά τη διαρροή δεδομένων από εφαρμογές όπως το TikTok πολύ πιο πιθανές στο εν λόγω λειτουργικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.