Τα έργα επιστημονικής φαντασίας μας έχουν κάνει να επιθυμούμε τα ταξίδια με την ταχύτητα του φωτός, ιδιαίτερα όταν είμαστε κολλημένοι στην κίνηση. Με την επιστήμη και την τεχνολογία να προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς, αρκετοί ελπίζουν πως το ανθρώπινο είδος θα τα καταφέρει. Αυτοί όμως πιθανότατα κάνουν λάθος, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να ταξιδέψουμε με αυτή την ταχύτητα.

Εδώ θα πρέπει να πουμε πως η ταχύτητα του φωτός είναι 299.792.458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αλλά ας υποθέσουμε πως θα μπορούσαμε να κινηθούμε με αυτή την ταχύτητα, τι θα συνέβαινε στο σώμα μας;

Το πρόβλημα δεν είναι η ταχύτητα όταν είναι σταθερή, το μεγάλο πρόβλημα είναι η τεράστια επιτάχυνση. Σε αυτά τα νούμερα η επιτάχυνση αρκεί για να μας σκοτώσει. Όταν γίνεται πολύ γρήγορα, το αίμα δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στο σώμα μας και να φτάσει στα άκρα μας, δήλωσε ο Michael Pravica , καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις δυνάμεις επιτάχυνσης μέχρι 4-6 φορές από αυτές της βαρύτητας (4-6 G) και αυτό για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όσο αυξάνεται η επιτάχυνση, αυξάνεται και η δύναμη G που δέχεται το σώμα μας, κάνοντας το σώμα μας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα από το κεφάλι στα άκρα μας. Το αίμα θα λιμνάζει σε κάποια σημεία του σώματός μας, αδυνατώντας να κινηθεί. Αυτό θα προκαλέσει αμέσως λιποθυμία και στην συνέχεια θάνατο, αφού το σώμα δεν θα λαμβάνει οξυγόνο που μεταφέρεται μέσω του αίματος.

Αν καταφέρναμε να ταξιδέψουμε με την ταχύτητα του φωτός όπως στις ταινίες, η περίοδος επιταχυνσης θα διαρκούσε κάτω από 1 δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει πως θα συρρικνωνόμασταν ακαριαία από μία δύναμη 6.000g, που θα μας διέλυε εντελώς.

Βέβαια κανένα έμβιο ον δεν μπορεί να ταξιδέψει με την ταχύτητα του φωτός, ούτε κάποιο αντικείμενο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μετατραπεί σε ενέργεια.

Βρέθηκε νερό στην επιφάνεια αστεροειδών για πρώτη φορά

«Αν μπορούσατε να κινηθείτε κοντά στην ταχύτητα του φωτός, θα αισθανόσασταν τα αποτελέσματα της θεωρίας της σχετικότητας εγκαίρως», εξηγεί ο Mical Pravica. Ο χρόνος θα περνούσε πιο αργά για εσάς από ότι για τους άλλους ανθρώπους και τα πάντα θα κινόντουσαν σε αργή κίνηση… πολύ αργή κίνηση!

Υπάρχει μια αίσθηση με την οποία θα μπορούσαμε να κινηθούμε με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Ο πλανήτης μας και τα πάντα στο σύμπαν κινούνται συνεχώς. Η Γη περιστρέφεται και περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο , ακόμα και ο γαλαξίας μας βρίσκεται σε κίνηση. Είναι πιθανό ότι εάν απομακρυνόμασταν από έναν γαλαξία πολύ γρήγορα – και αυτός ο γαλαξίας απομακρύνονταν επίσης από εμάς – θα κινούμασταν, σε σχέση με αυτόν τον γαλαξία, με την ταχύτητα του φωτός. Είναι πιθανό να είμαστε ήδη.

«Αυτό έδειξε ο Αϊνστάιν», είπε ο Pravica. «Όλα είναι σχετικά».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.