Το ηλιακό μας σύστημα αποτελεί μια συλλογή αντικειμένων, από πλανήτες και Φεγγάρια μέχρι κομήτες και αστεροειδείς. Πιστεύεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, ενώ θεωρούνταν ότι όποιο νερό είχαν αυτοί θα είχε εξατμιστεί χρόνια πριν.

Νέα έρευνα αξιοποιώντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο SOFIA ανακάλυψε για πρώτη φορά νερό σε αστεροειδείς όπως η Iris και η Massalia. Η Iris έχει διάμετρο 199 χιλιομέτρων κάνοντάς την μεγαλύτερη από το 99% των αστεροειδών. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο εντός της ζώνης αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Από την μεριά της η Massalia έχει μέγεθος κοντά σε αυτό της Ιris στα 135 χιλιόμετρα. Οι αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος διαφέρουν ως προς τη σύνθεση και την κατασκευή. Πιο κοντά στον ήλιο κυριαρχούν αστεροειδείς χωρίς πάγο, ενώ πιο μακριά εκείνοι με πάγο είναι πιο συνηθισμένοι.

Όπως και στη Σελήνη, το νερό που ανακαλύφθηκε σε αυτούς τους αστεροειδείς βρίσκεται εγκλωβισμένο και δεσμευμένο με ορυκτά και πυριτικά άλατα. Πάντως όπως σημειώνουν οι ερευνητές απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η διασπορά του νερού στο ηλιακό μας σύστημα που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη μεταφορά και τη σύνθεση στοιχείων στο ηλιακό νεφέλωμα πριν σχηματιστούν οι πλανήτες και οι αστεροειδείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.