Η TP-Link είναι ένας από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές routers παγκοσμίως, ωστόσο η εταιρεία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενο ban εξαιτίας των ανησυχιών της αμερικανικής κυβέρνησης ότι σχετίζεται με τη Κίνα. Χαρακτηριστικό είναι ένα report της The Wall Street Journal τον περασμένο Δεκέμβριο, που αποκάλυψε ότι τα υπουργεία Εμπορίου, Άμυνας και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα κατά της TP-Link, αν και προς το παρόν δεν έχουν προκύψει ακόμη στοιχεία. Όπως και στη περίπτωση της Huawei, να υπενθυμίσουμε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Jeff Barney, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TP-Link ανέφερε στην ιστοσελίδα Wired: Είμαστε μια Αμερικανική εταιρεία, δεν έχουμε καμιά σχέση με την TP-Link Tech, η οποία εστιάζει κυρίως στη Κίνα και μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να αποδείξουμε τον ξεχωριστό χαρακτήρα των εταιρικών οντοτήτων.
Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα Wired.com, η έρευνα ξεκίνησε μετά από ορισμένες επιστολές των John Moolenaar, Ρεπουμπλικάνου του Μίσιγκαν, και του Raja Krishnamoorthi, Δημοκρατικού του Ιλινόις, οι οποίοι περιέγραψαν τις ανησυχίες τους πως υποστηριζόμενοι από το Κινεζικό Κράτος διαδικτυακοί εγκληματίες μπορούν να είναι σε θέση να παραβιάσουν αμερικανικά συστήματα και να οργανώσουν μαζικές επιθέσεις απέναντι σε οργανισμούς των ΗΠΑ. Στην ουσία μετατρέποντας τα routers των χρηστών σε κάθε σπίτι σε ένα δίκτυο botnet.
Internet ως 1GBps χωρίς εγκατάσταση τηλεφωνικής σύνδεσης και με δώρο τον εξοπλισμό!
H ΤP-Link ιδρύθηκε στη Κίνα το 1996 από δυο αδέλφια και στη συνέχεια η TP-Link USA ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008, ενώ μόλις το 2022, τα τμήματα των ΗΠΑ και της Κίνας άρχισαν να διαχωρίζονται. Η διαδικασία μεταφοράς 170 τμημάτων εκτός Hong Kong στις ΗΠΑ, καθυστέρησε από την πανδημία, ωστόσο αναδιοργανωθήκαμε ως το 2024 αναφέρει ο Berney.
H TP-Link αυτή τη στιγμή έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Καλιφόρνια και στη Σιγκαπούρη, ενώ κατασκευάζει στο Βιετνάμ. Ερευνά, αναπτύσσει, σχεδιάζει και κατασκευάζει τα πάντα, εκτός από τα chipsets σύμφωνα με τον Barney.
Το θέμα του ανταγωνισμού
Η WSJ αναφέρει ότι η TP-Link έχει μερίδιο 64.9% στην αμερικανική αγορά συσκευών αν και η εταιρεία μιλά για πολύ χαμηλότερο. Σε κάθε περίπτωση η κυριαρχία της είναι δεδομένη λόγω της επιθετικής τιμής όσον αφορά τις χαμηλές τιμές όπως και της γρήγορης εισόδου στην αγορά Wi-Fi 7 routers.
Από την άλλη πλευρά, η Netgear ασκεί τις δικές της πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο και τον στρατηγικό ανταγωνισμό με τη Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Netgear αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα χρόνια, με την υιοθέτηση της premium τιμολόγησης στα προϊόντα της κάτι που δεν κατάφερε να βρει απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, ενώ είχε εμπλακεί και σε δικαστική διαμάχη με την TP-Link για παραβίαση πατέντας, με αποτέλεσμα η TP-Link να της καταβάλει ποσό ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2024.
Συνδρομητική τηλεόραση από 3 ευρώ τώρα και σε όλη την καρτοκινητή στην Ελλάδα
Είναι τελικά τα routers της TP-Link ασφαλή;
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ιστοσελίδα, είναι ότι όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Όλα τα routers έχουν ευπάθειες, σε όλα τα routers μπορούν να εγκατασταθούν backdoors και όλα απαιτούν τη χρήση online λογαριασμού. Ωστόσο προτείνει στους αναγνώστες της τρεις ρυθμίσεις:
- Αρχικά την αλλαγή των default στοιχείων σύνδεσης. Βεβαιώσου δηλαδή ότι δεν αφήνεις τα default στοιχεία του κατασκευαστή. Βεβαιώσου ότι το password είναι διαφορετικό από του κατασκευαστή και διαφορετικό από το όνομα του Wi-Fi δικτύου και το password αυτού.
- Κάνε συχνά ενημερώσεις, όταν αυτές διατίθενται
- Χρησιμοποίησε Firewalls και Wi-Fi κρυπτογράφηση
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.