Μετά από αναμονή άνω των 3,5 μηνών, οι επιστήμονες της NASA άνοιξαν με επιτυχία το καπάκι του δοχείου δειγμάτων του διαστημικού σκάφους OSIRIS-REx, αποκαλύπτοντας πέτρες και χώμα που συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Bennu. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αποστολή, επιτρέποντας στην ομάδα να προχωρήσει στην αποσυναρμολόγηση του δοχείου Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM).

Η κεφαλή του TAGSAM, η οποία περιείχε το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος, αποτέλεσε μια πρόκληση, καθώς παρέμενε ερμητικά σφραγισμένη με δύο επίμονες βίδες. Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ομάδα ανέπτυξε δύο νέα πολυμερή εργαλεία σχεδιασμένα να λειτουργούν μέσα στον περιορισμένο χώρο του δοχείου, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη επίγεια μόλυνση.

OSIRIS-REx TAGSAM NASA

Ο αστρονόμος Dante Lauretta του Εργαστηρίου Σελήνης και Πλανητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το επίτευγμα, τονίζοντας την αφοσίωση και την εφευρετικότητα της ομάδας. Με το δοχείο ανοιχτό, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ανάκτηση, τη διαίρεση και τη διανομή των δειγμάτων αστεροειδών σε επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Η επιτυχία του OSIRIS-REx, που τώρα μετονομάστηκε σε OSIRIS-APEX, υπογραμμίζει τη δέσμευση της NASA για την προώθηση της κοσμικής κατανόησης. Το διαστημικό σκάφος, αφού άφησε το δείγμα του Bennu, βρίσκεται καθ’ οδόν προς έναν άλλο αστεροειδή, τον Apophis, με προγραμματισμένο ραντεβού το 2029, συνεχίζοντας το ταξίδι της ανθρωπότητας για ανακαλύψεις στο διάστημα.

Η NASA θέλει να “σαρώσει” με σμήνος μικροσκοπικών ανιχνετρών τον Proxima Centauri

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.