Η μεγαλύτερη βελτίωση των νέων iPhones είναι οι κάμερες και όχι μόνο επειδή χρησιμοποιούν τη νέα ultra wide camera. Το software που εξοπλίζει τις κάμερες αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός χάρη στις βελτιώσεις στις τεχνικές computational photography. Μια από αυτές είναι και το semantic rendering, μια προσέγγιση η οποία αυτόματα προσαρμόζει τα highlights, τις σκιές και το sharpness σε συγκεκριμένες περιοχές της οθόνης.
Τι είναι το semantic rendering;
Στην τεχνητή νοημοσύνη, ο όρος semantic αναφέρεται στην ικανότητα της κατάταξης της πληροφορίας, όπως κάνει και ένας άνθρωπος. Στη περίπτωση της Apple, η κάμερα ψάχνει για την ύπαρξη ανθρώπων εντός του frame, αλλά πηγαίνει και πιο βαθιά από αυτό. Όταν το iPhone ανιχνεύει έναν άνθρωπο, στη συνέχεια προβαίνει σε ακόμη περισσότερους διαχωρισμούς, το δέρμα, τα μαλλιά για παράδειγμα. Στη συνέχεια κάνει render αυτά τα στοιχεία ξεχωριστά, για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Απλά λάβε μια φωτογραφία και η συσκευή θα κάνει όλα τα υπόλοιπα σε λίγα δευτερόλεπτα, αναφέρει η Apple στο Digitaltrends.
Για να κατανοήσουμε σε τι βαθμό είναι αυτό σημαντικό, αρκεί να γνωρίζουμε και πως μια συνήθη κάμερα λειτουργεί. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα iPhone ή για μια επαγγελματική DSLR, μια κάμερα συνήθως δεν γνωρίζει τι τραβά. Γνωρίζει το χρώμα και την φωτεινότητα οποιουδήποτε δεδομένου pixel, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει τι βρίσκεται πραγματικά στο frame. Όταν επιλέγεις το “portrait” color profile σε μια Nikon ή σε μια Canon, η κάμερα εφαρμόζει τα settings σε συγκεκριμένα color ranges των pixels που συχνά συναντάμε σε ανθρώπινα υποκείμενα. Δεν γνωρίζει στη πράξη αν ένας άνθρωπος είναι παρόν ή όχι. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται global adjustment, κάτι που σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις επιβάλλονται σε ολόκληρη την φωτογραφία ισοδύναμα και όχι μόνο σε ένα στοιχείο της.
Με το semantic rendering το iPhone 11 μπορεί να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία της εικόνας. Δηλαδή ένας φωτεινός ουρανός μπορεί να έχει την φωτεινότητά του μειωμένη για τη διατήρηση του χρώματος και της λεπτομέρειας, ενώ τα highlights στο πρόσωπο ενός ατόμου δεν θα μειωθούν για να διατηρηθεί το βάθος.
Οι φωτογράφοι, κάνουν αυτού του είδους τις τροποποιήσεις με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Αλλά στο iPhone 11, όλα γίνονται από τη συσκευή. Να σημειωθεί, ότι το semantic rendering εφαρμόζεται μόνο στα ανθρώπινα πορτραίτα, άλλοι τύποι φωτογραφιών έχουν το κλασσικό HDR. Δεν περιορίζεται όμως σε portrait mode. Οποιαδήποτε φωτογραφία με ανθρώπινο υποκείμενο αυτόματα είναι υποψήφια για το semantic rendering.
Η Computational photography που ενσωματώνει τα πάντα, από HDR μέχρι depth-sensing portrait modes, επιτρέπει στις κάμερες να ξεπεράσουν τους φυσικούς περιορισμούς των μικρών φακών και αισθητήρων. Το semantic rendering είναι μεταξύ αυτών των επαναστάσεων των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Και είναι κάτι παρόμοιο που κάνει και η Google στα Pixel.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.