Τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη εμφύτευση chip της Neuralink σε εγκέφαλο ανθρώπου. Η Neuralink είναι μια από τις εταιρίες του Elon Musk και τώρα, 20 μέρες μετά μας αποκάλυψαν την εξέλιξη του εγχειρήματος.

Πλέον ο πρώτος άνθρωπος που έχει στον εγκέφαλό του chip, έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς να εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές, εκτός αυτών που ήταν αναμενόμενες από την ομάδα πριν από το εγχείρημα. Την ανακοίνωση έκανε η ίδιο ο Elon Musk, μέσα από ζωντανή κουβέντα που είχε στα Spaces του κοινωνικού του δικτύου Χ.

Η Neuralink κατάφερε τον σημαντικό στόχο που είχε θέσει, για την αλληλεπίδραση με ψηφιακά συστήματα, καθώς ο ασθενής ήδη μπορεί να κουνήσει το ποντίκι υπολογιστή με την σκέψη του.

Συγκεκριμένα ο Elon Musk δήλωσε:

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, με νευρικές επιπτώσεις που γνωρίζουμε. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινεί ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη του».

Elon Musk Neuralink

Το εμφύτευμα έχει σαν στόχο να βοηθήσει ασθενείς με κινητικά προβλήματα και παράλυση, ώστε να μπορέσουν με χρήση εξωτερικών τεχνολογιών, όπως ο υπολογιστής, να επικοινωνούν αλλά και να κάνουν βασικά πράγματα. Το chip έχει το μέγεθος ενός κέρματος και συνδέεται στον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια.

https://twitter.com/MarioNawfal/status/1759874087348793796

Σύμφωνα με την Neuralink, μπορεί να καταγράψει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια, αφού τα ηλεκτρόδια εισάγονται απευθείας στον εγκέφαλο.

Ειδικός εξηγεί τι θα γίνει αν σκάσει πυρηνική βόμβα στο διάστημα

Ο πρώτος στόχος επιτευχθεί λοιπόν, αφού ήταν ο έλεγχος του ποντικιού και η πληκτρολόγηση με την σκέψη. Φανταστείτε να είχε αυτή την δυνατότητα ο Stephen Hawking, πόσο μεγαλύτερη συνεισφορά θα μπορούσε να είχε προσφέρει στην επιστήμη! Αυτή η τεχνολογία πιθανότατα θα κάνει πιο λειτουργικά άτομα με κινητικά προβλήματα ή άτομα με πλήρη παράλυση. Προφανώς δεν έχει δημιουργηθεί για χρήση σε κανονικά άτομα, ούτε αυτός είναι ο σκοπός αυτής της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.