Αλλαγές αναμένονται στην αγορά από τις 2 Ιουνίου 2025 καθώς από τότε θα διακινούν τα προϊόντα τους με ψηφιακά δελτία αποστολής πάνω από 150.000 επιχειρήσεις. Με το τρόπο αυτό τα χάρτινα δελτία αποστολής σταδιακά αντικαθίστανται με ψηφιοποίηση της διαδικασίας.

Παράλληλα όμως η νέα αυτή διαδικασία φέρνει και αντίστοιχα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 1.000 ευρώ εάν τηρούν διπλογραφικό σύστημα. Παράλληλα εξετάζονται αυστηρότερα πρόστιμα για το τέλος του έτους όταν το νέο μέτρο θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

οφειλές επιχειρήσεις ρύθμιση

Σε πρώτη φάση το ψηφιακό δελτίο αποστολής τίθεται υποχρεωτικά σε εφαρμογή από τις 2 Ιουνίου 2025 για όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο άνω των 200.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι οντότητες με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 5 εκατ. Ευρώ που είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του ERP της μητρικής αλλοδαπής εταιρείας, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά και συναφή υλικά ανεξαρτήτως τζίρου. Αλλά από την 1η Δεκεμβρίου 2025 εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις.

Έρχονται αλλαγές στις προπληρωμένες κάρτες για τη πληρωμή επιδομάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών και τη διαβίβαση των δεδομένων, στο myDATA θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης φορτώσεων – μεταφορτώσεων, παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης, καθώς και ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.