Οι θερμοκρασίες έσκασαν ρεκόρ θερμότητας πέρσι, καθώς κύματα καύσωνα χτύπησαν ωκεανούς και παγετώνες. Για αυτό τον λόγο είχαμε το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων σύμφωνα με δήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τρίτη. Παράλληλα προειδοποιούν πως το 2024 θα είναι ακόμα πιο ζεστό.
Η ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος από τον ΟΗΕ για τον καιρό, επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δείχνουν πως το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα πέρσι έκλεισε η θερμότερη 10ετία που έχει καταγραφεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ αναμένονται ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2024 να σπάσει ξανά το ρεκόρ του 2023», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της παρακολούθησης του κλίματος του WMO, Omar Baddour.
Σε δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει πως τα στοιχεία δείχνουν «έναν πλανήτη στο χείλος του γκρεμού».
«Η Γη εκπέμπει κλήση κινδύνου», είπε σε βίντεο, επισημαίνοντας ότι «η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα στέλνει το κλιματικό χάος σε όλο το χάρτη» και προειδοποιώντας ότι «οι αλλαγές επιταχύνονται».
Σύμφωνα με τον WMO, η περσινές θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 1.45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά προβλήματα και τρομερά κοντά στο 1.5 βαθμών που έχει συμφωνηθεί από να αποφευχθούν από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.
«Τώρα κρούω τον κόκκινο συναγερμό για την κατάσταση του κλίματος», είπε ο Σάουλο στους δημοσιογράφους, θρηνώντας ότι «το 2023 έθεσε νέα ρεκόρ για κάθε μεμονωμένο κλιματικό δείκτη».
«Αυτό που είδαμε το 2023, ειδικά με την άνευ προηγουμένου ζέστη των ωκεανών, την υποχώρηση των παγετώνων και την απώλεια θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», είπε ο Σάουλο.
Μάλιστα οι θαλάσσιοι καύσωνες έπληξαν πάνω από το ένα τρίτου των παγκόσμιων ωκεανών. Μέχρι το τέλος του 2023, περισσότερο από το 90 τοις εκατό του ωκεανού είχε βιώσει συνθήκες καύσωνα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, είπε ο WMO.
Αυτοί οι έντονοι και συχνοί καύσωνες έχουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και του ς κοραλλιογενείς υφάλους.
Εν τω μεταξύ, οι βασικοί παγετώνες παγκοσμίως υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1950, «εξαιτίας της ακραίας τήξης τόσο στη δυτική Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη».
Συγκεκριμένα στην Ελβετία που εδρεύει ο WMO, οι παγετώνες αντιμετώπισαν την μεγαλύτερη απώλεια πάγου από το 1950 που ξεκίνησε η καταγραφή, χάνοντας το 10% του όγκου τους, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα οι έκταση των θαλάσσιων παγετώνων της Ανταρκτικής είναι μακράν η χαμηλότερη στην ιστορία σύμφωνα με τον WMO.
Η μέγιστη έκταση στο τέλος του νότιου χειμώνα ήταν περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα από το προηγούμενο έτος ρεκόρ – ισοδύναμο με το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί, σύμφωνα με την έκθεση.
Η θέρμανση των ωκεανών έφερε πρωτοφανές λιώσιμο πάγων, ανεβάζοντας την στάθμη της θάλασσας στο υψηλότερο σημείο που έχουμε παρατηρήσει στα δορυφορικά δεδομένα από το 1993. Ο οργανισμός τόνισε ότι η παγκόσμια μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας την τελευταία δεκαετία (2014-2023) ήταν υπερδιπλάσια από το ποσοστό της πρώτης δεκαετίας των δορυφορικών αρχείων.
Με το κλίμα να χειροτερεύει, περιμένουμε μεγάλες κλιματικές αλλαγές που θα φέρουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασία και απώλεια στην βιοποικιλότητα, που θα οδηγήσουν σε επισιτιστική κρίση.
«Η κλιματική κρίση είναι η καθοριστική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είναι στενά συνυφασμένη με την κρίση της ανισότητας», είπε ο Σάουλο.
Ο WMO όμως τόνισε πως η αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι μια αχτίδα ελπίδας. Πέρσι, η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – κυρίως από ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια – αυξήθηκε κατά σχεδόν 50 τοις εκατό από το 2022, ανέφερε.
Η έκθεση του OHE πυροδότησε μια πλημμύρα αντιδράσεων και εκκλήσεων για επείγουσα δράση.
«Η μόνη απάντησή μας πρέπει να είναι να σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων ώστε να περιοριστούν οι ζημιές», δήλωσε ο Μάρτιν Σίγκερτ, καθηγητής γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Είναι δεδομένο πως πρέπει να δράσουμε άμεσα. Το κόστος των δράσεων για το κλίμα μπορεί να είναι υψηλό, όμως πρέπει να είναι προτεραιότητα και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι, αντί να το βλέπουν σαν έναν ακόμα τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.