Αν παρακολουθείς από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις όλους τους προηγούμενους μήνες, χωρίς αμφιβολία θα έχεις ακούσει για το μεγάλο πρόστιμο που επιβλήθηκε, ύψους 4.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ. Από εδώ και στο εξής, η Google θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις που βάζει η ΕΕ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Google είναι πάνω από το νόμο, χάρη στην οικονομική επιφάνεια που έχει, ωστόσο η ΕΕ, δεν είναι ο οποιοσδήποτε και θα πρέπει να απαντήσει και να την σεβαστεί.
Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές απαιτούν από την Google, να προσαρμόσει τα συμβόλαια Mobile App Distribution Agreement (MADA), στις νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα λάβει. Το MADA, αφορά τους κανόνες που διέπουν την συμφωνία της Google με τους κατασκευαστές. Αυτά τα agreements (MADA) δηλώνουν ότι ο Chrome θα πρέπει να είναι προεγκατεστημένος browser στο Android και ότι η μηχανή αναζήτησης της Google να βρίσκεται εκ προεπιλογής εκεί. Και αυτό ακριβώς είναι που η ΕΕ επικρίνει έντονα, ότι δηλαδή η Google χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να προωθήσει τα δικά της προϊόντα. Το δεύτερο σημείο της αντιπαράθεσης της ΕΕ με την Google, ήταν η απόφασή της να εμποδίσει τους κατασκευαστές να πουλήσουν ένα smartphone που τρέχει μια έκδοση του Android, διαφορετική από τη δική της. Με άλλα λόγια, η Google είναι στο ραντάρ της ΕΕ για τα καλά.
Φαίνεται λοιπόν, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι κατασκευαστές, θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα για το δωρεάν Android OS. Για να το κατανοήσουμε αυτό που λέμε αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο πως λειτουργεί το όλο πράγμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε δηλαδή, ότι το Android και τα Google Services δεν είναι δωρεάν. Η Google κάνει μεγάλα κέρδη από την διαφήμιση χάρη στα δεδομένα σας. Πληρώνεις το Android με πληροφορίες για την συμπεριφορά σου, όχι με τα χρήματά σου.
Με άλλα λόγια, όσα πιο πολλά γνωρίζει ο advertiser για εσένα, τόσο πιο κατάλληλα μπορεί να σου σερβίρει διαφημίσεις, που είναι πιο πιθανό να σου αρέσουν. Με την μηχανή αναζήτησης, η Google γνωρίζει περισσότερα για το τι σε ενδιαφέρει. Με τους χάρτες, γνωρίζει τα μέρη που επισκέπτεσαι.
Με άλλα λόγια η Google κάνει πολλά χρήματα από αυτά που της λέτε να κάνει. Με το να εμποδιστούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν τα default services, τα έσοδα της θα μειωθούν. Όχι μόνο θα συλλέγει λιγότερες πληροφορίες, αλλά και οι χρήστες μπορεί να απορρίψουν συνολικά τις υπηρεσίες της. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που η Google ίσως κάνει τους κατασκευαστές να πληρώσουν πρόσθετα ποσά για τη χρήση του Android. Πολλοί κατασκευαστές, από μια τέτοια εξέλιξη ίσως αναγκαστούν να δημιουργήσουν το δικό τους OS, κάτι που η Google δεν θέλει να ρισκάρει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει μια λύση, για να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Και αν οι κατασκευαστές καταλήγουν να πληρώνουν το Android, σε ποιους θα μετακινηθεί αυτό το κόστος πιστεύετε …;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.