Η Apple αποκάλυψε τα επόμενης γενιάς high-end iPad, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων Air και Pro. Τα νέα μοντέλα έρχονται με μεγάλες βελτιώσεις, ειδικά το Pro που τώρα έχει OLED οθόνη και το νέο πανίσχυρο M4 SoC της Apple. Ωστόσο, όλες αυτές οι βελτιώσεις έρχονται με το ανάλογο κόστους, το ποίο δεν είναι μικρό.

Ας αρχίσουμε με το iPad Pro με την OLED οθόνη που η Apple αποκαλεί Ultra Retina XDR, και το λεπτότερο design που έχουμε δει σε οποιοδήποτε προϊόν του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Αυτό το tablet μπορεί να σου κοστίσει περισσότερο και από ένα MacBook Pro. Ναι, σωστά διάβασες, MacBook Pro και μάλιστα με M3 Pro SoC.

Το φθηνότερο iPad Pro των 11 ιντσών με τα 8GB μνήμη RAM και τα 256GB αποθηκευτικό χώρο κοστίζει 999 δολάρια, ενώ αν θες συμβατότητα με δίκτυα κινητής τότε πρέπει να δώσεις 200 δολάρια ακόμα – όπως και σε όλα τα άλλα μοντέλα. Η μεγαλύτερη έκδοση είναι η 13 ιντσών με τα 16GB μνήμη RAM και τα 2TB αποθηκευτικό χώρο που ανεβάζει τον πήχη στα 2.599 δολάρια για το μοντέλο που είναι συμβατό με δίκτυα κινητής. Το 16 ιντσών MacBook Pro ξεκινάει από τα 2.499 δολάρια.

Να τονίσουμε ότι τα 2.599 δολάρια είναι μόνο για το iPad Pro σαν συσκευή, αλλά η Apple το διαφημίζει ως ένα ισχυρό εργαλείο για δημιουργούς και αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη για αγορά του Apple Pencil και του Magic Keyboard. Οπότε, στην παραπάνω τιμή προσθέτεις το απλό Apple Pencil (USB-C) στα 79 δολάρια ή το Apple Pencil Pro στα 129 δολάρια, καθώς και το Magic Keyboard στα 349 δολάρια για τις 13 ίντσες και χαλαρά φτάνεις στα 3.077 δολάρια.

Μιας και το πάθαμε το εγκεφαλικό, ας δούμε το iPad Air για να χαλαρώσουμε. Αυτό έρχεται με τον M2 επεξεργαστή της Apple, η εταιρεία δεν το προωθεί ως κάτι φοβερό, αλλά και πάλι μπορείς να το συνδυάσεις με τα κλασικά αξεσουάρ. Η 11 ιντσών 8GB/128GB έκδοση είναι στα 599 δολάρια και για συμβατότητα με δίκτυα κινητής πρέπει να δώσεις 749 δολάρια. Από την άλλη, η ακριβότερη 13 ιντσών 16GB/1TB έκδοση με συμβατότητα δικτύων κινητής έρχεται στα 1.449 δολάρια.

Αν σε αυτά βάλεις το Apple Pencil Pro και το Magic Keyboard των 13 ιντσών η τιμή διαμορφώνεται στα 1.927 δολάρια. Συγκριτικά, με τα ίδια λεφτά παίρνεις ένα MacBook Air 13 ιντσών με M3 SoC, 24GB μνήμη RAM, και 1TB αποθηκευτικό χώρο. Οπότε, το ερώτημα είναι: μπορεί ένα tablet, έστω και iPad, να αντικαταστήσει ένα laptop, όπως τα MacBook; Ουσιαστικά όχι. Το λογισμικό των iPad είναι τρελά περιορισμένο από την ίδια την Apple. Το iPadOS δεν υποστηρίζει πολλές σημαντικές εφαρμογές, όπως το Xcode, και δεν μπορεί να προσφέρει με οποιονδήποτε τρόπο την εμπειρία και ευκολία χρήσης ενός laptop. Βέβαια, τα MacBook δεν υποστηρίζουν Apple Pencil, ούτε σύνδεση με δίκτυα κινητής. Αν αυτά τα δύο σου αρκούν, τότε πάρε tablet αντί για laptop.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.