Βρύα ηλικίας πολλών αιώνων σε παγετώνες που λιώνουν, μπόρεσαν να ξαναζωντανέψουν μέσα στο εργαστήριο, όπως και τα μικροσκοπικά σκουλήκια ηλικίας 42.000 ετών που αυτά φέρουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι οργανισμοί αυτοί από το μακρινό παρελθόν της Γης αποκαλύπτουν την ιστορία των αρχαίων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών των περιβαλλόντων στα οποία υπήρχαν. Αλλά το λιώσιμο των πάγων, έχει επίσης δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τους αρχαίους ιούς που επιστρέφουν. Το λιώσιμο θα τα απελευθερώσει στα περιβάλλοντα στο μέλλον, εξηγούν οι ερευνητές σε μελέτη τους το 2021.

Χάρη στις τεχνικές της μεταγονιδιωματικής, η ομάδα κατάφερε να ταυτοποιήσει ένα αρχείο δεκάδων μοναδικών ιών ηλικίας 15.000 ετών από το παγόβουνο Guliya στο Θιβέτ και να αποκτήσει πληροφορίες για τις λειτουργίες τους.

Οι παγετώνες αυτοί σχηματίστηκαν σταδιακά, και μαζί με τη σκόνη της ατμόσφαιρας στην πάροδο του χρόνου, πολλοί ιοί έμειναν σε αυτό το παγόβουνο. Αυτά τα μικρόβια ενδεχομένως αντιπροσωπεύουν εκείνα που υπήρχαν στην ατμόσφαιρα κατά τη στιγμή της εναπόθεσής τους, εξήγησε η ομάδα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μικροβιακές κοινότητες συσχετίζονται με τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις σκόνης και ιόντων στην ατμόσφαιρα και μπορούν επίσης να υποδείξουν το κλίμα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της εποχής.

Μέσα σε αυτά τα παγωμένα αρχεία της αρχαιότητας, 6.7 χιλιόμετρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στην Κίνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 28 από τους 33 ιούς που εντόπισαν δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Πρόκειται για ιούς που θα ευδοκιμούσαν σε ακραία περιβάλλοντα, δήλωσε ο Matthew Sullivan του Ohio State University, με υπογραφές γονιδίων που τους βοηθούν να μολύνουν κύτταρα σε ψυχρά περιβάλλοντα.

Η NASA εντοπίζει κατεστραμμένο ελικόπτερο στη μέση του πουθενά στον Άρη – Φωτογραφίες

Μετά το ξέσπασμα της Covid 19 εύκολα οι περισσότεροι τρομάζουν μπροστά σε αυτές τις ανακαλύψεις. Αν θα πρέπει να ανησυχούμε; Όλα εξαρτώνται από τους παγετώνες που λιώνουν και τι θα αποκαλύψουν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.