Το κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται infostealer κλέβει πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και ακόμα και κρυπτονομίσματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας ή απώλεια πρόσβασης στους λογαριασμούς των χρηστών.
Πιο συγκεκριμένα πολλά από τα σημερινά infostealer προέρχονται από ένα παλιότερο τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται ZeuS. Το ZeuS δημιουργήθηκε για να κλέβει οικονομικά δεδομένα, όπως τους κωδικούς πρόσβασης στις online τραπεζικές σας υπηρεσίες. Σήμερα υπάρχουν infostealer για σχεδόν κάθε τύπο συσκευής και κάθε παραλλαγή στοχεύει διαφορετικά δεδομένα, αλλά πιο συχνά οι χάκερ ψάχνουν για ονόματα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης και cookies σύνδεσης, τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να παρακάμψουν ακόμα και τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (MFA).
Παράλληλα εκτός από τους κωδικούς, κινδυνεύουν και άλλα προσωπικά ή οικονομικά δεδομένα, όπως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και κρυπτονομισμάτων και οικονομικές πληροφορίες, όπως στοιχεία ασφάλειας. Ο στόχος αυτού του κακόβουλου λογισμικού είναι να εντοπίζει γρήγορα και αθόρυβα ευαίσθητες πληροφορίες στη συσκευή και για να το πετύχει, «τρυπώνει» μέσα σε browsers, εφαρμογές email, εφαρμογές και ακόμη και στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα.
Το WhatsApp φέρνει αυτή την αλλαγή στην εισαγωγή των φωτογραφιών προφίλ στο Android
Σύμφωνα με την Έκθεση Απειλών H2 2024 της ESET, το λογισμικό infostealer έχει εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση για τους κυβερνοεγκληματίες. Όπως σημειώνει η ESET τα κακόβουλα λογισμικά τύπου infostealer εξελίσσονται διαρκώς.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.