Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ελέγχουν τα γονίδιά τους και αυτό μπορεί να αλλάξει την κατανόησή μας για την «επιγενετική». Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια εντελώς νέα μέθοδο γονιδιακής ρύθμισης.
Η επιγενετική είναι μια μορφή τροποποίησης του DNA που δεν επηρεάζει την ίδια την αλληλουχία του DNA. Αντίθετα, περιγράφει πότε οι χημικές ομάδες προσκολλώνται σε συγκεκριμένα γονίδια, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας έτσι τα γονίδια αυτά ή αλλάζοντας το τρισδιάστατο σχήμα των χρωμοσωμάτων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια εντελώς νέα μέθοδο γονιδιακής ρύθμισης που περιλαμβάνει επιγενετικές τροποποιήσεις που γίνονται τόσο στο DNA όσο και στο μοριακό RNA ταυτόχρονα.
Ένας κοινός τύπος επιγενετικής τροποποίησης είναι η μεθυλίωση. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται DNMT1 προσθέτει αυτά τα μόρια στο DNA και η δραστηριότητά της μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την έκφραση των γονιδίων ανάλογα με το πού μεθυλιώνεται ένα δεδομένο γονίδιο. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το RNA μπορεί επίσης να τροποποιηθεί. Αυτό γίνεται κυρίως από ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που ονομάζεται METTL3-METTL14 . Αυτή η μεθυλίωση μπορεί να αποσταθεροποιήσει το μόριο RNA, μειώνοντας την ποσότητα της πρωτεΐνης που παράγεται. Κάθε κύτταρο στο σώμα χρησιμοποιεί τόσο μεθυλίωση RNA όσο και DNA για να ρυθμίσει την έκφραση γονιδίων. Μέχρι τώρα εικαζόταν ότι οι διαδικασίες αυτές λειτουργούσαν ανεξάρτητα.
Η νέα όμως μελέτη θέτει αυτή την υπόθεση υπό αμφισβήτηση. Στη μελέτη αυτή οι επιστήμονες εξέτασαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ποντικού και χαρτογράφησαν τις θέσεις μεθυλίωσης DNA και RNA καθώς αναπτύχθηκαν τα κύτταρα. Βρήκαν ότι χιλιάδες γονίδια και τα συμπληρωματικά μόρια RNA τους περιείχαν και τους δύο δείκτες μεθυλίωσης. Ακόμη η ομάδα διαπίστωσε ότι το σύμπλεγμα METTL3-METTL14 που αλληλοεπιδρά με το RNA στρατολογεί και συνδέεται φυσικά με το DNMT1, την πρωτεΐνη που επισημαίνει το DNA. Το νέο αυτό μεγαλύτερο σύμπλεγμα μπορεί στη συνέχεια να μεθυλιώσει το ίδιο γονίδιο σε επίπεδο DNA ή RNA. Αυτό επιτρέπει στο κύτταρο να βελτιώσει περαιτέρω τη γονιδιακή του ρύθμιση κατά τη διάρκεια της διαφοροποίησης των κυττάρων.
Τι αλλάζει στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας
Παρ όλα αυτά η μελέτη αυτή έχει ορισμένους περιορισμούς καθώς επικεντρώνεται κυρίως στη διαφοροποίηση των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων καθώς οι ίδιοι τύποι τροποποιήσεων DNA και RNA υπάρχουν σε όλους τους τύπους κυττάρων. Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί την καθιερωμένη άποψη ότι αυτές οι διαδικασίες τροποποίησης του RNA και του DNA είναι εντελώς ξεχωριστές και επισημαίνεται ότι μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη βιολογία και ασθένειες. Για το σκοπό αυτό η ομάδα των ερευνητών προσπαθεί να προσδιορίσει πώς αυτός ο νέος μηχανισμός σχετίζεται με τον καρκίνο και δοκιμάζουν τη δυνατότητα συνδυασμού των υπαρχουσών θεραπειών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.