Η σημερινή φωτογραφία smartphone απέχει πολύ από αυτή της προηγούμενης δεκαετίας και η συνεχής καινοτομία εξασφαλίζει ότι οι φωτογραφίες – σε κάθε τομέα και από κάθε συσκευή – συνεχίζουν να πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε αυτό που αντιλαμβάνεται το γυμνό μάτι.

Παρόλο που το βασικό υλικό κάμερας δεν έχει αλλάξει, έχουμε δει καινοτόμες νέες δημιουργίες όπως οι περισκοπικοί φακοί που χρησιμοποιούνται για να συρρικνώσουν το κατά τα άλλα τεράστιο hardware σε ένα εύχρηστο μέγεθος τσέπης. Ωστόσο, το υλικό είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας.

Στην MWC 2023, η Qualcomm παρουσίασε τα σχέδιά της να συνεργαστεί με μια γαλλική εταιρεία που ονομάζεται Prophesee και να πάει τη φωτογραφία smartphone στο επόμενο επίπεδο με μια νέα εφαρμογή υλικού-λογισμικού.

Η Prophesee ελπίζει να φέρει επανάσταση στη φωτογραφία όπως την ξέρουμε με αυτό που ονομάζει αισθητήρες Metavision με βάση τα γεγονότα. Αυτοί οι αισθητήρες κάμερας υπόσχονται ευκρινή και χωρίς θόλωμα αποτελέσματα όταν φωτογραφίζουν σκηνές με ταχεία δραστηριότητα ή όταν εργάζονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Αντί να επανακτά δεδομένα από ολόκληρο τον αισθητήρα εικόνας πολλές φορές κάθε δευτερόλεπτο, κάθε εικονοστοιχείο ενός αισθητήρα Metavision διαθέτει έναν λογικό πυρήνα, που του επιτρέπει να παρακολουθεί συνεχώς μόνο τις αλλαγές στη σκηνή.

Με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα συλλαμβάνονται μόνο όταν αλλάζει η σκηνή, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση του ρυθμού καρέ μιας συμβατικής κάμερας, γεγονός που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερο περιθώριο εύρους ζώνης για την ενεργή παρακολούθηση της σκηνής.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο αισθητήρας Metavision της Prophesee δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα. Τα αποτελέσματα χωρίς θόλωμα υποτίθεται ότι είναι δυνατά μετά τον συνδυασμό των συμβατικών δεδομένων καρέ-προς-καρέ με τις πληροφορίες ενός συγχρονισμένου αισθητήρα Metavision. Στη συνέχεια απαιτείται ένας μικρός υπολογισμός για να συμπληρωθούν τα κενά μικροδευτερολέπτων ώστε να εξαλειφθεί κάθε ίχνος θολότητας κίνησης.

Η Qualcomm ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Prophesee για να φέρει την τεχνολογία της στο μέσο smartphone με Snapdragon. Ωστόσο, μην έχετε ελπίδες για το άμεσο μέλλον, επειδή το δίδυμο ελπίζει να κυκλοφορήσει στην αγορά έτοιμα προϊόντα με τα τηλέφωνα επόμενης γενιάς που τροφοδοτούνται από την Qualcomm.

Τα κιτ ανάπτυξης θα πρέπει να παραδοθούν στους κατασκευαστές smartphone αργότερα φέτος, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρείες θα προσθέσουν πρόθυμα έναν αισθητήρα μόνο και μόνο για να βελτιώσουν την απόδοση της κάμερας σε μερικά σενάρια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.