To Advanced Composite Solar Sail System (ACS3) της NASA άφησε πίσω του τη Γη στις 23 Απριλίου, όταν εκτοξεύθηκε από τη Νέα Ζηλανδία σε μια αποστολή για να δοκιμάσει έναν τύπο πτήσης όπου χρησιμοποιεί το φως του ήλιου ως καύσιμο χάρη σε ηλιακά πανιά με τα οποία εξοπλίζεται.

Η δοκιμή του σκάφους έρχεται καθώς η NASA αναπτύσσει νέες τεχνολογίες υλικών για αποστολές χαμηλού κόστους στο βαθύ διάστημα, με τα ηλιακά πανιά να εξαλείφουν την ανάγκη για συμβατικό προωθητικό καύσιμο πυραύλων.

Αυτό θα είναι το νέο όριο του IRIS

 σκάφος των $20.000.000

Όλα έβαιναν καλώς με την αποστολή, με το σκάφος να μπαίνει σε έναν τύπο χαμηλής γήινης τροχιάς που αποκαλείται Sun-synchronous orbit, με όλα τα συστήματα να δείχνουν ότι το σκάφος ήταν λειτουργικό.

Για να ληφθούν υπόψη τυχόν μεταβαλλόμενες δυναμικές καθώς ξεδιπλώνεται το πανί, η ομάδα της NASA που είναι υπεύθυνη για το σκάφος απενεργοποίησε το σύστημα ελέγχου της θέσης του, το οποίο το βοηθά να διατηρήσει έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό στο διάστημα, πριν ξεδιπλώσει τους βραχίονες.

Το ηλιακό πανί όταν είχε επεκταθεί πλήρως, η ομάδα αποστολής δεν ενεργοποίησε εκ νέου το σύστημα ελέγχου επειδή εντόπισε μια μικρή κάμψη σε έναν από τους τέσσερις βραχίονες που είναι συνδεδεμένοι με το πανί.

100 δωρεάν Ελληνικά κανάλια με ένα κλικ χωρίς καμιά συνδρομή για όλους

Αν και μπορεί στη συνέχεια το πανί να επανήλθε, ωστόσο το σκάφος κινείται εκτός ελέγχου στο διάστημα καθώς η ομάδα δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει ξανά το εν λόγω σύστημα ελέγχου θέσης.  Η NASA εργάζεται τώρα για να ελέγξει ξανά τη θέση του σκάφους, διατηρώντας το παράλληλα σε κατάσταση χαμηλής ισχύος έως ότου οι ηλιακοί συλλέκτες του βρεθούν σε καλύτερη θέση προς τον ήλιο. Διατηρώντας το σε κατάσταση χαμηλής ισχύος, η ομάδα θα μπορέσει να εξοικονομήσει ενέργεια για λειτουργίες όπως οι επικοινωνίες με το κέντρο ελέγχου της αποστολής.

 σκάφος των $20.000.000

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.