Η Apple σταμάτησε την παραγωγή των chip της σειράς Μ2 στις αρχές του 2023, μετά την έντονη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης για MacBooks. Αντιμέτωπη με την “κατακόρυφη πτώση” των πωλήσεων Mac εν μέσω μιας σοβαρής ύφεσης στην αγορά των PC, η αμερικανική εταιρεία ανέστειλε τον Ιανουάριο πλήρως την παραγωγή των ειδικά σχεδιασμένων επεξεργαστών της σειράς M2 που τροφοδοτούν τα νέα μοντέλα MacBook Pro και Mac mini και το τελευταίο MacBook Air.

Η TSMC δεν έστειλε 5 τεμάχια για νανοεπεξεργασία chip Μ2 στην εξωτερική δοκιμή πακέτων ημιαγωγών (OSAT) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη βιομηχανία OSAT. Πιστεύεται ότι αυτό συνέβη επειδή η Apple ζήτησε να σταματήσει την παραγωγή, καθώς η ζήτηση για MacBooks μειώθηκε. Όπως σημειώνει η έκθεση, η TSMC ολοκληρώνει τη διαδικασία κατασκευής της στέλνοντας τα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία με wafer στο κορεατικό εργοστάσιο της Amkor Technology για εργασίες συσκευασίας. Ωστόσο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν φέρεται να υπήρχαν προϊόντα προς εισαγωγή, γεγονός που ανάγκασε επίσης την εταιρεία ανταλλακτικών υλικών συσκευασίας για τα chip Μ2 να σταματήσει την προμήθεια των συνήθων υλικών.

Η αναστολή φέρεται να διατηρήθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο, μετά συνεχίστηκε η παραγωγή chip της σειράς Μ2, αλλά ήταν στη μισή ποσότητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα της Apple μειώθηκαν κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, μια πιο απότομη πτώση απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς η Apple αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα με την προμήθεια του iPhone, αλλά είδε επίσης πτώση στα Mac και τα wearables. Τα έσοδα από τα iPad αυξήθηκαν κατά 30% χάρη στην κυκλοφορία νέων μοντέλων iPad M2, αλλά τα έσοδα των Mac σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση επειδή δεν κυκλοφόρησαν νέοι Mac τους τελευταίους μήνες του 2022. Τα έσοδα από Mac ήταν 7.7 δισ. δολάρια, από 10.9 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2023, ο CEO Tim Cook παραδέχτηκε ότι η Apple αντιμετώπιζε μια “δύσκολη” κατάσταση στην αγορά των PC. “Η βιομηχανία συρρικνώνεται”, δήλωσε ο Cook. “Έχουμε χαμηλό μερίδιο, αλλά έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με το πυρίτιο της Apple, οπότε στρατηγικά είμαστε καλά τοποθετημένοι στην αγορά. Αλλά νομίζω ότι θα είναι λίγο δύσκολα βραχυπρόθεσμα”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Apple.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.