Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το Μετρό στην Αττική έχουμε δει άτομα που πηδούν πάνω από πύλες επικύρωσης εισιτηρίων, περνούν από στενά κενά, τρέχουν να προλάβουν να περάσουν μία πύλη αμέσως μετά την επικύρωση ενώ εισιτηρίου από κάποιον άλλο πριν αυτή κλείσει, ή ακόμη χειρότερα σπρώχνουν αυτόν που επικύρωσε εισιτήριο για να προλάβουν να περάσουν και αυτοί.

Προφανώς, υπάρχουν λύσεις. Μία από αυτές είναι να καθυστερεί ελάχιστα αυτός που επικύρωσε εισιτήριο κατά το πέρασμα του από την πύλη, έτσι προλαβαίνει η πύλη να κλείσει και ο τζαμπατζής σπρωξάκιας να μην περάσει και μπει στο μετρό. Από την άλλη, πέραν από τους πολίτες, μέτρα λαμβάνει και η ΣΤΑΣΥ Α.Ε., διαχειριστής του Μετρό της Αθήνας και θυγατρική του ΟΑΣΑ.

Το επόμενο βήμα στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής είναι η εγκατάσταση νέων “έξυπνων” πυλών ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, η οποία δημιουργεί ελπίδες για τον περιορισμό της τζάμπα χρήσης των ΜΜΜ. Προηγουμένως, κάποιοι σταθμοί, όπως αυτός ο Δημοτικό Θέατρο, δεν είχαν καν πύλες, οπότε δεν χρειάζονταν ούτε “παρκούρ”, ούτε σπρώξιμο, ούτε τρέξιμο.

Οι νέες πύλες θα περιορίσουν τους τζαμπατζίδες και θα κόψουν εντελώς το παρκούρ. Έχουν ύψος 1,80 μέτρα και σχεδιάστηκαν με γνώμονα την αποτροπή της υπερπήδησης. Επιπλέον, διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες για την ανίχνευση των επιβατών που διέρχονται χωρίς να επικυρώνουν το εισιτήριο τους. Αυτή την στιγμή τοποθετούνται σε έξι σταθμούς του Μετρό από την Αγία Βαρβάρα έως το Δημοτικό Θέατρο, με την πλήρη εφαρμογή τους σε όλους τους σταθμούς να αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Αυτό το νέο τμήμα της γραμμής 3 του Μετρό, που λειτουργεί με προσωρινό εξοπλισμό έκδοσης εισιτηρίων χωρίς πύλες, όπως αναφέραμε, προσφέρει μια νέα προοπτική στην εισιτηριοδιαφυγή, καθώς απλά μπορείς να περάσεις χωρίς να χτυπήσεις εισιτήριο. Οι νέες πύλες έρχονται να αντικαταστήσουν τον προσωρινό εξοπλισμό, δημιουργώντας ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και καταπολέμησης της εισιτηριοδιαφυγής.

Μετρό εισιτηριοδιαφυγή εισιτήριο

Η διαδικασία επιλογής ανάδοχου για την εγκατάσταση των νέων πυλών ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία ανέλαβε το έργο για το ποσό των 6.574.799 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης καρτών, πυλών, κέντρων διαχείρισης σταθμού, και λειτουργίας του συστήματος για πέντε έτη.

Οι νέες πύλες διαθέτουν εξελιγμένα χαρακτηριστικά που αποτρέπουν τη διέλευση περισσότερων του ενός επιβατών για μια επικύρωση και αποτρέπουν το “στρίμωγμα” επιβατών. Μέσω υπέρυθρων αισθητήρων ανιχνεύεται η ασφαλής διέλευση των επιβατών και παρέχεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις διελεύσεις χωρίς επικύρωση εισιτηρίου. Με λίγα λόγια, αν κάποιος καταφέρει να περάσει χωρίς εισιτήριο η πύλη θα τον κάνει βούκινο κάνοντας αισθητή την παράβαση με ηχητικό σήμα.

Η εγκατάσταση αυτών των νέων πυλών σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου εισιτηρίων στο δίκτυο του Μετρό. Με την αύξηση της ασφάλειας και την αποτροπή της εισιτηριοδιαφυγής, οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν ένα πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα μετακίνησης στην πόλη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.