Ένα smartphone που αργεί, είναι η αλήθεια ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικό όταν εμφανίζεται το μήνυμα για μη επαρκή αποθηκευτικό χώρο στη συσκευή σου όταν προσπαθείς να εγκαταστήσεις ένα νέο app. Σε αυτό το άρθρο, αναφερόμαστε σε μερικά βασικά βήματα για αρχάριους χρήστες, σε μια προσπάθεια να προβούν στην εκκαθάριση του smartphone τους και να το κάνουν λίγο πιο γρήγορο.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις ένα ένα τα βήματα και να αποφασίσεις ποιο προκαλεί πρόβλημα στο τηλέφωνό σου. Πολλοί είναι εκείνοι οι χρήστες οι οποίοι προβαίνουν στο download ενός cleaner από το Play Store, ενώ άλλοι απλά πηγαίνουν κατευθείαν και διαγράφουν την app cache από το λειτουργικό. Πολλοί είναι εκείνοι οι cleaners οι οποίοι υπόσχονται να βελτιώσουν την μνήμη και την απόδοση ενός smartphones. Αυτό συμβαίνει, αλλά οφείλεται σε αυτό που αναφέραμε παραπάνω, ότι προβαίνουν στην εκκαθάριση της cache. Η cache είναι βασικά μια περιοχή όπου αποθηκεύονται δεδομένα για γρηγορότερη πρόσβαση στο μέλλον, εκ μέρους της συσκευής. Στη τελική, η cache εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και αποφεύγει μη απαραίτητη χρήση του hardware του smartphone σου. Επομένως, πάντα να εκκαθαρίζεις την cache αν το τηλέφωνό σου γίνεται αργό.
Για να πραγματοποιήσεις εκκαθάριση της cache της συσκευής σου στο Android ακολούθησε τα εξής βήματα:
- Πήγαινε στο Settings Menu
- Πίεσε πάνω στο Apps
- Βρες το All tab
- Επέλεξε ένα app που καταλαμβάνει πολύ χώρο
- Πίεσε πάνω στο Clear cache
- Αν τρέχει η συσκευή σου το Android 6.0, τότε θα πρέπει πρώτα να πατήσεις στο Storage και μετά στο clear cache.
Ωστόσο, αυτό λειτουργεί μόνο για την εκκαθάριση ενός app. Προκειμένου να πραγματοποιήσεις εκκαθάριση της cache κάθε εφαρμογής την ίδια στιγμή, να τι πρέπει να κάνεις σύμφωνα με το Androidpit:
- Πήγαινε στα Settings
- Πίεσε πάνω στο Storage>Cache Data ή Saved Data;
- Μια οθόνη θα σου ζητήσει επιβεβαίωση να αφαιρέσεις οτιδήποτε
Κάποιες φορές ένα factory reset είναι απαραίτητο
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, ένα factory reset σε πάει πίσω στο μηδέν και επαναφέρει τη συσκευή σου στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, όπως ακριβώς ήταν την ημέρα που ήρθε στο κουτί της. Δεν θα υπάρχουν πρόσθετες εφαρμογές, ρυθμίσεις και οποιουδήποτε είδους δεδομένα. Ωστόσο, αν έχεις πραγματοποιήσει την αναβάθμιση σε κάποια πιο πρόσφατη έκδοση του Android, η συσκευή σου θα κρατήσει τα upgrades. Και συστήνεται ιδιαίτερα, αν έχεις πολύ καιρό να κάνεις factory reset στο smartphone σου.
Και αν όλα αυτά, αποτύχουν χρησιμοποίησε μια εφαρμογή. Αυτή είναι μια λίστα εφαρμογών με τους συνδέσμους για να τις κατεβάσεις:
Μην κάνεις το λάθος και πιστέψεις ότι το smartphone σου θα έχει 50-70% καλύτερες επιδόσεις, έπειτα από τη χρήση ενός cleaner app. Αποτελεί διαφήμιση της κάθε εφαρμογής για να την χρησιμοποιήσεις. Μπορείς και εσύ χειροκίνητα να διαγράψεις την cache και άλλα junk files μέσα από το Android. Απλά με τις προαναφερθείσες εφαρμογές, σου προσφέρονται λίγο περισσότερες πληροφορίες. Και αν έχεις μια παλαιότερη συσκευή και δεν μπορείς πλέον να την χρησιμοποιήσεις, έχει γίνει τόσο αργή, προσπάθησε να κάνεις root, επειδή τέτοια features των cleaning tools, λειτουργούν καλύτερα σε rooted smartphones.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.