Η απόπειρα επιστροφής του διαστημοπλοίου Peregrine της NASA στη Σελήνη, στις 8 Ιανουαρίου, προκάλεσε αντιδράσεις και αναβλήθηκε, όχι μόνο λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, αλλά και λόγω της συμπερίληψης ασυνήθιστου φορτίου.

Στο φορτίο περιλαμβάνονταν ανθρώπινες στάχτες, μεταξύ των οποίων και αυτές του Arthur C. Clarke, γεγονός που προκάλεσε τις αντιρρήσεις του έθνους Navajo και έθεσε ηθικά και νομικά ερωτήματα σχετικά με τα εμπορικά διαστημικά εγχειρήματα.

NASA: Αναβολή εκτόξευσης στη Σελήνη εξαιτίας ανθρώπινων λειψάνων

Το Peregrine, ιδιοκτησία της αμερικανικής εταιρείας Astrobotic, αντιμετώπισε προβλήματα καυσίμων μετά την εκτόξευση, σταματώντας πρόωρα την αποστολή του. Στο σκάφος υπήρχαν δοχεία που επέτρεπαν σε άτομα να στέλνουν προσωπικά αναμνηστικά στην επιφάνεια της Σελήνης έναντι αμοιβής.

Αν και η αποστολή στάχτης στο διάστημα δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή ήταν η πρώτη εμπορική απόπειρα σεληνιακής ταφής, αποκαλύπτοντας ρυθμιστικά κενά στην ιδιωτική εξερεύνηση του διαστήματος.

Παρά τις αντιδράσεις, ανθρώπινα λείψανα θα πετάξουν προς το φεγγάρι αυτή την εβδομάδα

Η Συνθήκη για το Διάστημα, η οποία ορίζει το διάστημα ως “επαρχία όλης της ανθρωπότητας”, δεν περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για ιδιωτικές οντότητες, αφήνοντας τα εμπορικά εγχειρήματα σε μια ρυθμιστική γκρίζα ζώνη.

Το περιστατικό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ισχυρά νομικά και ηθικά πλαίσια που θα διέπουν υπεύθυνα τις εμπορικές διαστημικές δραστηριότητες.

Καθώς η ανθρωπότητα ξεκινά περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος, πρέπει να διασφαλίσει ότι τα οφέλη θα μοιραστούν δίκαια και ότι τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων, σημερινών και μελλοντικών, θα γίνουν σεβαστά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.