Πάντα οι γονείς μας έλεγαν να κλείσουμε τα video games γιατί θα μας κάνουν χαζούς, όμως μια νέα μελέτη έρχεται να μας πει τι πραγματικά συμβαίνει. Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο παίζοντας video games, εμφανίζουν ενισχυμένo IQ!
Σύμφωνα με την μελέτη, ενώ η διαφορά στις γνωστικές ικανότητες δεν ήταν ικανή για να δείξει μια αιτιώδη σχέση, η μελέτη ήταν πολύ προσεκτική ώστε να ληφθούν μεταβλητές, όπως οι γενετικές διαφορές και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των παιδιών.
Την ίδια στιγμή, η τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στην νοημοσύνη των παιδιών. Για αυτό η μελέτη θα είναι πολύ χρήσιμη στην κουβέντα για το πόσο χρόνο μπροστά από μία οθόνη, είναι κατάλληλος για τα παιδικά μυαλά.
«Τα ψηφιακά μέσα ορίζουν τη σύγχρονη παιδική ηλικία, αλλά τα γνωστικά τους αποτελέσματα είναι ασαφή και συζητούνται έντονα», γράφει η ομάδα από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία στη δημοσιευμένη εργασία τους.
«Πιστεύουμε ότι οι μελέτες με γενετικά δεδομένα θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν αιτιώδεις ισχυρισμούς και να διορθώσουν τον τυπικά άγνωστο ρόλο των γενετικών προδιαθέσεων».
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις καταγραφές χρόνου μπροστά από μια οθόνη σε 9.855 παιδιά, από την ABCD μελέτη. Τα παιδιά ήταν από όλες τις ΗΠΑ σε ηλικίες 9-10 ετών. Κατά μέσω όρο, οι νεαροί ξόδευαν 2.5 ώρες την μέρα βλέποντας τηλεόραση ή βλέποντας βίντεο online, ενώ για μία ώρα έπαιζαν video games. Τέλος, ξόδευαν μισή ώρα, για κοινωνικοποίηση μέσω διαδικτύου.

Οι επιστήμονες συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 5.000 παιδιά, δύο χρόνια αργότερα. Σε αυτά βρήκαν πως τα παιδιά που ξόδευαν περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο σε video games, είδαν αύξηση κατά 2.5 βαθμούς IQ, πάνω από την μέση αύξηση που παρατηρήθηκε.
Η αύξηση του δείκτη νοημοσύνης βασίζεται στην απόδοση των παιδιών σε εργασίες που περιλαμβάνουν την κατανόηση όσων βλέπουν, την οπτικό-χωρική επεξεργασία και τις εργασίες που βασίζονται στη μνήμη, την ευέλικτη σκέψη και τον αυτοέλεγχο.
Η μελέτη ήταν μόνο για παιδιά των ΗΠΑ και δεν έκανε διαχωρισμό στο μέσω που έπαιζαν τα παιδιά, είτε ήτα κονσόλα, είτε υπολογιστής, είτε το κινητό τους. Όμως, οι 2.5 μονάδες στην αύξηση του IQ, είναι μια ξεκάθαρη εικόνα, για την σύνδεση των video games με το IQ. Παράλληλα, δείχνει πως το IQ μας δεν είναι σταθερό από την γέννησή μας, αλλά αλλάζει ανάλογα με τις δραστηριότητές μας.
«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο χρόνος οθόνης γενικά δεν βλάπτει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και ότι η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση της νοημοσύνης», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Torkel Klingberg από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη μελέτη που ανακαλύπτει σύνδεση μεταξύ του χρόνου που παίζουν τα παιδιά βιντεοπαιχνίδια και της ανάπτυξης των γνωστικών τους ικανοτήτων. Από ότι φαίνεται, τα video games έχουν και άλλα οφέλη για τα παιδιά.
Η ομάδα πιστεύει πως τα μικρά δείγματα, οι διαφορετικοί σχεδιασμοί των προηγούμενων μελετών και η έλλειψη προσοχής στις κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις των παιδιών, οδήγησαν στο παρελθόν σε αρνητικές μελέτες για τις επιπτώσεις των video games στα παιδιά. Για αυτό, σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες φρόντισαν να εξαλείψουν όσο γίνεται αυτές τις μεταβλητές, ώστε να έχουν πιο σωστά αποτελέσματα.
Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής σε POS για όλους!
Αυτό που είναι δείχνει η μελέτη είναι πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την διαμόρφωση της νοημοσύνης και τα video games δείχνουν να ενισχύουν την νοημοσύνη των παιδιών. Βέβαια, εμείς θα πούμε πως η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Εκτός από την νοητική ανάπτυξη, τα παιδιά έχουν ανάγκη και από δραστηριότητες που θα τα κρατήσουν σωματικά υγιή. Για να δούμε πόσος είναι ο ιδανικός χρόνος που μπορεί να κάτσει ένα παιδί μπροστά από μία οθόνη, θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.
«Δεν εξετάσαμε τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της οθόνης στη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, την ευεξία ή τις σχολικές επιδόσεις, επομένως δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτό», είπε ο Klingberg.
«Θα μελετήσουμε τώρα τις επιπτώσεις άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων και πώς οι γνωστικές επιδράσεις σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου της παιδικής ηλικίας».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.