Είτε αγοράζεις έναν καφέ, είτε πληρώνεις για κάποια άλλη υπηρεσία, πλήθος διεργασιών συμβαίνουν στο παρασκήνιο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή σου. Αν χρησιμοποιείς το Google Wallet, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη προστασία των στοιχείων των καρτών και κάπου εδώ έρχονται τα tokens.
Τι είναι τα device tokens
Όταν πληρώνεις για κάτι με τη φυσική σου κάρτα, χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη, ο έμπορος χρεώνει την κάρτα σου μέσω του αριθμού που υπάρχει στη μπροστινή ή στην πίσω πλευρά, που ονομάζεται Funding Primary Account Number (FPAN). Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, παρέχεις στον έμπορο τον αριθμό αυτόν και στη συνέχεια αυτός στέλνεται σε άλλα τρίτα μέρη, όπως η τράπεζα του εμπόρου, το δίκτυο καρτών (που υλοποιεί τις συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και πωλητών), τον πάροχο πληρωμών και αλλού.
Αντίθετα, το Google Wallet δημιουργεί έναν εικονικό αριθμό λογαριασμού που είναι συνδεδεμένο με τη συσκευή σου ή αλλιώς device token όπως αναφέρεται ώστε ο πραγματικός αριθμός να μην αποθηκεύεται στη συσκευή ή να διαδίδεται στους εμπόρους. Όπως εξηγεί η Google χάρη σε αυτό το tokenization τα μόνα μέρη που έχουν τον πραγματικό αριθμό της κάρτας, είναι η τράπεζα που εξέδωσε τη κάρτα και το δίκτυο καρτών.
Επιπροσθέτως, οι λειτουργίες των tokens είναι ανεξάρτητες από τη φυσική κάρτα σου. Συνδέονται δηλαδή με τον λογαριασμό της τράπεζας και όχι με την κάρτα. Εν ολίγοις το token είναι ένας απόλυτα ασφαλής τρόπος επικοινωνίας μεταξύ του λογαριασμού και οποιουδήποτε αγοράζεις κάτι.
Piraeus app: Σημαντική προειδοποίηση για τη νέα έκδοση της εφαρμογή 2.0.3
Πως λειτουργούν
Ένα token δημιουργείται κάθε φορά που προσθέτεις μια κάρτα στο Google Wallet. Όταν έρθει η στιγμή της πληρωμής εκεί είναι όπου η συσκευή σου κάνει τα μαγικά της. Ένα κρυπτογραφημένο πακέτο που περιέχει το token πηγαίνει στην τράπεζα του εμπόρου. Ο Token Service Provider (το δίκτυο καρτών) αποκρυπτογραφεί το token για να λάβει τον αριθμό της κάρτας μόλις είναι ασφαλές και ο εκδότης της κάρτας που τρέχει ελέγχους πιστοποιώντας ότι πρέπει να αφήσει να εγκριθεί η συναλλαγή.
Εκτός από την εν λόγω διαδικασία, τα tokens έχουν μια άλλη χρήσιμη λειτουργία, που οι φυσικές κάρτες δεν το κάνουν. Αξιοποιούν τις μεθόδους βιομετρικής ταυτοποίησης του Android. Με τη φυσική κάρτα χρειάζεται να πληκτρολογήσεις το PIN στο terminal. Αλλά με τις κάρτες στο Google Wallet μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις όταν περάσεις τις μεθόδους ταυτοποίησης της συσκευής σου, face ID δηλαδή, δαχτυλικό αποτύπωμα ή PIN. Επομένως ακόμη και κάποιος να κλέψει τη συσκευή σου δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.
Την επόμενη φορά που θα πληρώσεις με το Google Wallet θα είσαι θέση να γνωρίζεις πλέον ότι το tokenization είναι εκεί για να προφυλάξει τα στοιχεία των καρτών σου, διασφαλίζοντας ότι αυτά δεν θα καταλήξουν στα λάθος χέρια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.