Το James Webb Space Telescope της NASA είναι γνωστό ότι μπορεί να λάβει φωτογραφίες με εξαιρετική λεπτομέρεια και ευαισθησία.  Από το μπλε και το χρυσό του νεφελώματος του Νότιο Δακτυλίου μέχρι το ροζ, το πορτοκαλί και το μοβ της Κασσιόπης A, οι εικόνες του JWST αποδίδουν το σύμπαν με τα πιο λαμπρά χρώματα.

Καταφέραμε να δούμε και να χαρτογραφήσουμε άτομα σε 3D με κβαντικό μικροσκόπιο (φωτογραφίες)

Ωστόσο τα κοσμικά αντικείμενα φαίνονται στη πραγματικότητα τόσο πολύχρωμα; Πως θα έμοιαζαν αν μπορούσαμε να τα δούμε με τα ίδια μας τα μάτια αντί με ένα τηλεσκόπιο;

Η πιο γρήγορη απάντηση είναι ότι  δεν γνωρίζουμε, η δήλωσε η Alyssa Pagan, επιστημονική υπεύθυνη ανάπτυξης οπτικών μέσων στο STScI και μέλος της ομάδας που εργάζεται για να δώσει χρώμα στις εικόνες του JWST. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν θα βλέπαμε το σύμπαν έτσι.

Το JWST είναι ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, που σημαίνει ότι βλέπει το σύμπαν σε μήκη κύματος φωτός που είναι μεγαλύτερα από εκείνα του κόκκινου φωτός, το οποίο έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος που μπορούμε να ανιχνεύσουμε με τα μάτια μας.

Αν μπορούσατε να κοιτάξετε απευθείας αυτά τα ουράνια αντικείμενα, θα μπορούσατε να δείτε κάτι πιο κοντά στις εικόνες από τηλεσκόπια που βασίζονται στο οπτικό φως, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Αλλά ακόμη και αυτή η σύγκριση δεν είναι απόλυτα σωστή, καθώς το Hubble είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο από το ανθρώπινο μάτι. Επίσης, τα τηλεσκόπια οπτικού φωτός μπορεί να καταγράφουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μιας εικόνας από ό,τι ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, ακόμη και όταν εστιάζουν στον ίδιο στόχο, αναφέρουν οι επιστήμονες

Πώς επιλέγονται λοιπόν τα χρώματα που βλέπουμε στις άκρως εντυπωσιακές εικόνες; Οι στόχοι του JWST εξετάζονται μέσω διαφόρων φίλτρων που είναι προσαρτημένα στο τηλεσκόπιο, τα οποία βλέπουν σε ένα συγκεκριμένο εύρος μηκών κύματος του υπέρυθρου φωτός. Η Near Infrared Camera του JWST, η κύρια κάμερα του τηλεσκοπίου, διαθέτει έξι φίλτρα, τα οποία αποτυπώνουν ελαφρώς διαφορετικές εικόνες. Ο συνδυασμός αυτών των εικόνων και της γενικότερης πληροφορίας οδηγεί στις εικόνες που βλέπουμε κατά καιρούς.

Όταν οι επιστήμονες του JWST λαμβάνουν τις εικόνες, αυτές εμφανίζονται μαύρες και άσπρες. Στη συνέχεια, αρχίζουν να προσθέτουν χρώμα, καθώς τα δεδομένα από τα διάφορα φίλτρα μεταφράζονται στο μήκος του ορατού φωτός. Τα πιο μεγάλα μήκη κύματος εμφανίζονται κόκκινα, ενώ τα πιο μικρά μπλε ή ρόζ.

Μόλις προστεθούν στην εικόνα όλες αυτές οι πληροφορίες, η τελική φωτογραφία μπορεί να υποστεί και άλλη επεξεργασία, καθώς πολλές φορές οι εικόνες καταλήγουν θολές, ενώ πολλά χρώματα τονίζονται περισσότερο για να δώσουν έμφαση σε δύσκολα ως προς τον εντοπισμό σημεία. Εν ολίγοις οι φωτογραφίες μπορεί να μην είναι πλήρως αληθινές, εντούτοις δεν είναι και ψεύτικες, αντίθετα αποτελούν έναν αρμονικό συνδυασμό πληροφορίας στη προσπάθεια κατανόησης του σύμπαντος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.