Τα γυρίζει η Alphabet (η μητρική της Google), αποσύροντας την μακροχρόνια υπόσχεσή της πως δε θα επιτρέψει ποτέ την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε σκοπούς όπως η ανάπτυξη όπλων και τα εργαλεία παρακολούθησης πολιτών.
Η εταιρία ξαναέγραψε τις αρχές που καθοδηγούν την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όμως άφησε εκτός όλη την ενότητα που απέκλειε τις χρήσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.
Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Google, James Manyika, και ο Demis Hassabis, ο οποίος ηγείται του εργαστηρίου AI Google DeepMind, υπερασπίστηκαν την κίνηση.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, υποστηρίζουν πως οι επιχειρήσεις και οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για μια τεχνητή νοημοσύνη που υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια. Οπότε, μας λένε πρακτικά πως είναι το χέρι των ΗΠΑ για το πως θα την χρησιμοποιήσουν και μιλάμε για την χώρα που έχει ξεκινήσει τους περισσότερους πολέμους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή τους ζωή. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει μια τεχνολογία γενικής χρήσης και μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούν αμέτρητοι οργανισμοί και ιδιώτες για την κατασκευή εφαρμογών». γράφουν στο blog post.
«Έχει μετακινηθεί από ένα εξειδικευμένο ερευνητικό θέμα στο εργαστήριο σε μια τεχνολογία που γίνεται τόσο διάχυτη όσο τα κινητά τηλέφωνα και το ίδιο το διαδίκτυο», ανέφερε η ανάρτηση στο blog.
Ωστόσο, ο Hassabis αναφέρει πως το γεωπολιτικό τοπίο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Αυτό βέβαια υπονοεί πως χειμαζόμαστε νέα και πιο έξυπνα όπλα.
«Πιστεύουμε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να ηγούνται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με γνώμονα τις βασικές αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η ανάρτηση στο blog.
«Και πιστεύουμε ότι οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί που μοιράζονται αυτές τις αξίες θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τους ανθρώπους, προωθεί την παγκόσμια ανάπτυξη και υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια».
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, τέλος οι ηθικές αξίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμα και τώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα και σίγουρα δεν θεωρείται αξιόπιστη, οι εταιρίες που την αναπτύσσουν κάνουν πλάνα για ενσωμάτωσή της σε οπλικά συστήματα.
Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά την οικονομική έκθεση της Alphabet, που τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς, κάτι που μείωσε την μετοχή της. Η εταιρία παρουσίασε 10% αύξηση εσόδων από τις διαφημίσεις, όμως το μεγαλύτερη μέρος αυτών των εσόδων ήταν από τις προεκλογικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Εδώ να θυμίσουμε πως η Google έχει ήδη δώσει πρόσβαση στον στρατό του Ισραήλ, για χρήση της τεχνητής νοημοσύνης της, σε στρατιωτικές υλοποιήσεις.
Η Google στοχεύει να επενδύσει άλλα 75 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη φέτος, που είναι 29% περισσότερα από ότι περίμεναν οι αναλυτές της Wall Street. Την ίδια στιγμή έχει σκοπό να ενσωματώσει το Gemini περισσότερο στην αναζήτηση, κάτι που είναι ένα ακόμα αρνητικό. Αυτή τη στιγμή, το Gemini κάνει πάρα πολλά λάθη στις πληροφορίες που επιλέγει να δώσει σαν απαντήσεις. Την ίδια στιγμή, ο χρήστης δεν είναι εύκολο να δει διάφορες πηγές για το θέμα που ψάχνει, ώστε να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα. Αυτό σημαίνει πως κοιτάμε ένα ακόμα μέσος λογοκρισίας και ελέγχου της πληροφορίας, αφού η πλειοψηφία θα αρκεστεί στις πληροφορίες που θα του δώσει η τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να το ψάξει περισσότερο, ακόμα και όταν αυτές είναι εντελώς λανθασμένες.
Αρχικά, πολύ πριν από την τρέχουσα αύξηση του ενδιαφέροντος για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, οι ιδρυτές της Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, είπαν ότι το σύνθημά τους για την εταιρεία ήταν «μην είσαι κακός». Όταν η εταιρεία αναδιαρθρώθηκε με την επωνυμία Alphabet Inc το 2015, η μητρική εταιρεία άλλαξε στο “Κάνε το σωστό”.
OpenAI: Κυρία-κυρία η DeepSeek «έκλεψε»
Από τότε όμως άλλαξαν πολλά και τώρα η Google λέει πως είναι εντάξει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της για να σκοτώσει ανθρώπους. Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα μιας εταιρίας που έχει χάσει το όραμά της και τις αρχές της. Για αυτό και έχει ξεκινήσει μια σειρά από αποχωρήσεις από την Google, αλλά και την OpenAI, από άτομα που έβλεπαν που πηγαίνει η κατάσταση και δεν ήθελαν να συμμετέχουν σε όλο αυτό.
Και αυτό που παραβλέπουν τα περισσότερα μέσα, είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται και για την παρακολούθηση των πολιτών. Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για όλους. Το έκανε ξεκάθαρο ο Edward Snowden, πρώην CIA, όταν διέρρευσε το πρόγραμμα Prism, πριν δραπετεύσει προς την Ιαπωνία και άλλες χώρες, μέχρι να λάβει άσυλο από την Ρωσία. Σύμφωνα με το Prism η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πρόσβαση στον εξοπλισμό δικτύων και σε όλα τα social media, για να παρακολουθεί και να καταγράφει όλα όσα έγραψε κάθε άνθρωπος που ήταν στο διαδίκτυο. Τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούν να το κάνουν πιο αποδοτικά και θα μπορούν να παρακολουθούν πιο αποδοτικά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες, πόσο μάλλον όταν κατάφεραν να αποκλείσουν την Huawei και την ZTE, από τα περισσότερα δίκτυα 5G του κόσμου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.