Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ομάδα ερευνητών, η οποία υποστηρίζει ότι τα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του πλανήτη μας ήταν ψυχρά λόγω ενός διαστρικού σύννεφου στο διάστημα που απέκοψε τη Γη από το ασφαλές περιβάλλον του ήλιου.  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχεδόν δυο εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα διαστρικό σύννεφο αλληλοεπηρέασε το ηλιακό μας σύστημα με τρόπο που η γη και οι άλλοι πλανήτς βρέθηκαν εκτός της ηλιόσφαιρας του ηλίου. Η έρευνα είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο στο Nature Astronomy.

Τράπεζα Πειραιώς – Αλλαγές σε καταστήματα, ταμεία, διπλή αλλαγή στις κάρτες!

Η ομάδα μοντελοποίησε δεδομένα από την έρευνα HI4PI και διαπίστωσε ότι το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να πέρασε μέσα από τα σύννεφα Local Ribbon of Cold Clouds στον αστερισμό του Lynx, μεταξύ 2 ως και 3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Δεν είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα αν τέτοια ψυχρά σύννεφα θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την εποχή των παγετώνων.

Η έρευνα της ομάδας αποκάλυψε ότι σε ένα τέτοιο πέρασμα, η ηλιόσφαιρα που περιβάλλει τη Γη και τους γειτονικούς πλανήτες, θα συρρικνωνόταν σε περίπου 0.22 αστρονομικές μονάδες, λιγότερο από το ένα τέταρτο της απόστασης της Γης από τον Ήλιο. Για να το κατανοήσουμε αρκεί να αναφέρουμε πως η ESA υπολογίζει ότι πλησιέστερο όριο της ηλιόσφαιρας σήμερα απέχει περίπου 100 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο.

Έξω από την ηλιόσφαιρα, η Γη θα ήταν εκτεθειμένη στο σίδηρο και το πλουτώνιο στο διαστρικό μέσο, σύμφωνα με την ομάδα. Το χρονοδιάγραμμά τους ευθυγραμμίζεται με την αύξηση της ποσότητας plutonium-244 και iron-60, δύο ισοτόπων των αντίστοιχων στοιχείων που είναι γνωστό ότι εμφανίζονται από γεγονότα στο διάστημα, στο χιόνι της Ανταρκτικής, σε ιζήματα θάλασσας και σε δείγματα από τη Σελήνη.

Voyager NASA
Ένα γραφικό που δείχνει το Voyager 1 και το 2 να έχουν ταξιδέψει πέρα ​​από τη μερικώς προστατευτική ηλιόσφαιρα του ήλιου και στο διαστρικό διάστημα: NASA / JPL-Caltech

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.