Η αλήθεια είναι ότι το Android έχει μεγαλώσει σε τόσο βαθμό, που το καθιστά στόχο. Δεν μπορείς να ξοδέψεις χρόνο στο internet χωρίς να ακούσεις για κάποιου είδους malware. Και αν και σε κάποιο βαθμό ισχύει, συχνά οι εταιρείες ασφαλείας υπερβάλλουν για τους κινδύνους, ενώ και ο ορισμός του τι αποτελεί malware είναι εξαιρετικά ευρύς. Οι εταιρείες ασφαλείας συνήθως προωθούν λύσεις antivirus και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το extremetech, το Android είναι από τη φύση του πολύ πιο ασφαλές από έναν desktop υπολογιστή.
Στο πιο πρόσφατο report από την AV-Comparatives, μαθαίνουμε ότι τα περισσότερα antivirus apps στο Android δεν κάνουν το πιο απλό, να ελέγξουν αν οι εφαρμογές παρουσιάζουν επιβλαβή -κακόβουλη συμπεριφορά. Απλά χρησιμοποιούν whitelists και blacklists για να κάνουν flag τα apps που ως μέθοδος θεωρείται μη αποτελεσματική. και τη βγάζουν καθαρή, για τον απλό λόγο ότι τα πραγματικά virus στο Android που καταλαμβάνουν τον έλεγχο της συσκευής σου δεν είναι τόσο συχνά, όσο θα περίμενες. Ο όρος malware είναι ιδιαίτερα ευρύς και μπορεί να περιλαμβάνει απειλές, όπως από εφαρμογές που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα ή οδηγούν στη προβολή pop up διαφημίσεων.
Σε ένα PC όλοι γνωρίζουμε τι έχουμε να περιμένουμε αν επισκεφθούμε τη λάθος ιστοσελίδα με έναν browser που παρουσιάζει ευπάθειες. Αυτού του είδους η περίπτωση δεν είναι εφικτή στο Android χωρίς κάποια προυπάρχουσα μόλυνση. Στο Android θα πρέπει να πατήσεις πάνω σε μια ειδοποίηση για να εγκαταστήσεις ένα APK από μια πηγή εκτός Play Store. Αλλάα κόμη και τότε υπάρχουν security settings που θα πρέπει να ξεπεραστούν χειροκίνητα.
Τι πραγματικά συμβαίνει με το malware στο Play Store;
Και πάλι, αυτό εξαρτάται από στο τι αναφερόμαστε όταν λέμε malware. Σε κάθε περίπτωση, οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι ασφαλείας δεν θα φθάσουν καν στο Play Store. Μπορεί κάποιες φορές να ακούσεις ότι κάποια apps με malware κατέβηκαν από το Play Store, αλλά κυρίως πρόκειται για εφαρμογές που συλλέγουν πληροφορίες ή δείχνουν διαφημίσεις.
Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι απλά να μην παίζουμε με τα default security settings του Android. Για να πάρει πιστοποίηση Google μια συσκευή όπως και ένα tablet, έρχεται με απενεργοποιημένη την επιλογή εγκατάστασης εφαρμογών από άγνωστες πηγές. Αν θέλεις να κάνεις sideload ένα APK που κατέβασες εκτός Play Store, το τηλέφωνό σου θα σε κατευθύνει να το ενεργοποιήσεις από το εν λόγω app. Αφήνοντας την επιλογή απενεργοποιημένη, σχεδόν αποφεύγεις όλο το Android malware. Φυσικά, υπάρχουν και αξιόπιστες πηγές sideload APKs, όπως το apk mirror και πολλές άλλες ιστοσελίδες.
Με λίγα λόγια, αν έχεις common sense που λένε και οι συνάδελφοί μας στο εξωτερικό και προσέχεις από που κατεβάζεις εφαρμογές, ένα antivirus είναι άχρηστο στο Android.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Όντως… Αλλά καλου κακού ένα αντιβαιρους δεν βλέπτει…
Μπράβο τα είπες πολύ ωραία έτσι ακριβώς είναι το Android ότι και να λένε παραμένει ένα σφιχτό οικοσύστημα και μερικά antivirus μάλιστα το επιβραδύνουν ή και πετυχαίνουν το αντίθετο άλλωστε το preinstall antivirus του εκάστοτε Android phone κάνει μια χαρά τη δουλειά του