Οι επιστήμονες της πληροφορικής προσπαθούν εδώ και καιρό να μιμηθούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο προκειμένου να δημιουργήσουν ισχυρότερη τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, καθώς αυτά τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα γίνονται πιο εξελιγμένα, καταναλώνουν επίσης περισσότερη ενέργεια. Μια ελβετική νεοφυής εταιρεία ανέπτυξε πρόσφατα έναν «βιοϋπολογιστή» που συνδέεται με ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα και χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς υπολογιστές.

Αυτός ο βιοϋπολογιστής, που δημιουργήθηκε από την Finalspark, συνδέεται με σφαιρικές ομάδες εργαστηριακών ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται οργανοειδή. Αυτά τα οργανοειδή συνδέονται με ηλεκτρόδια και ένα σύστημα μικρορευστομηχανικής που τα τροφοδοτεί με νερό και θρεπτικά συστατικά. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως wetware computing, εκμεταλλεύεται την ικανότητα των ερευνητών να καλλιεργούν οργανοειδή στο εργαστήριο.

Η αύξηση της δημοτικότητας της έρευνας των οργανοειδών συμπίπτει με την αυξημένη χρήση τεχνητών νευρωνικών δικτύων όπως τα μοντέλα GPT. Η Finalspark ισχυρίζεται ότι οι βιοεπεξεργαστές της – που στην ουσία αποτελούνται από ομάδες ανθρώπινων μικροεγκεφάλων – καταναλώνουν ένα εκατομμύριο φορές λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς ψηφιακούς επεξεργαστές.

Εμείς κοιμόμαστε και ο εγκέφαλος μας προβλέπει το μέλλον, ή τουλάχιστον προσπαθεί

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει τους υπολογιστές πιο ενεργειακά αποδοτικούς, η Finalspark διερευνά τις συνέργειες μεταξύ των δικτύων εγκεφαλικών κυττάρων και των κυκλωμάτων υπολογιστών. Δεν είναι η πρώτη που επιχειρεί κάτι τέτοιο – ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατασκευάσει προηγουμένως έναν βιοεπεξεργαστή που συνέδεε υλικό υπολογιστή με εγκεφαλικά οργανοειδή για την αναγνώριση προτύπων ομιλίας.

Ενώ ο απώτερος στόχος είναι οι ενεργειακά αποδοτικές προσεγγίσεις υπολογιστών, προς το παρόν το σύστημα της Finalspark χρησιμοποιείται για πειράματα σε εγκεφαλικά οργανοειδή. Οι ερευνητές μπορούν να συνδεθούν εξ αποστάσεως στο σύστημα και να παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητα των μίνι-εγκεφάλων για έως και 100 ημέρες.

Επί του παρόντος, το 2024, το σύστημα είναι ελεύθερα διαθέσιμο για ερευνητικούς σκοπούς και πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν για τα πειράματά τους. Στο μέλλον, η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τις δυνατότητες της πλατφόρμας για τη διαχείριση ενός ευρύτερου φάσματος πειραματικών πρωτοκόλλων σχετικών με την wetware computing, όπως η έγχυση μορίων και φαρμάκων σε οργανοειδή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.