Δραματικές οι καταστάσεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, με τους παρόχους να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Σύμφωνα με την εκπομπή Live news, δυο πάροχοι αυτοί τη στιγμή αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες, καθώς όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος τα συμβόλαια ρεύματος έχουν κλειστεί σε άλλες τιμές και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζει να ανεβαίνει.

Αν και δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ονόματα, για ευνόητους λόγους, πρόκειται για παρόχους οι οποίοι διαθέτουν μικρό μερίδιο στην αγορά και δεν διαθέτουν παραγωγή. Καθώς σε αυτή την περίπτωση, οι πάροχοι έχουν κάποιο χώρο να κινηθούν. Η κατάσταση είναι δραματική και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν σκεφθείς ότι πρέπει να αποδώσουν τα χρήματα στους δήμους, στον διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΥΠΕΝ δηλώνει κατηγορηματικά πως δημοσιεύματα που αφορούν την αλλαγή του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης δεν έχουν καμιά απολύτως βάση. 

Αναφορικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήθεν ενέκρινε την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων το 2028 αντί το 2024, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζει τα εξής:

Ουδέποτε εστάλη τέτοιο αίτημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από Έλληνα αξιωματούχο των Βρυξελλών, όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, για ένα θέμα το οποίο φυσικά δεν έχει αιτηθεί.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την απεξάρτηση της χώρας από τα ρυπογόνα καύσιμα και τον λιγνίτη δεν αλλάζει. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιβάλλεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η επιχείρηση είχε ζημιά ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2020 και 200 εκατ. ευρώ το 2021 από τη χρήση των λιγνιτικών εργοστασίων.

Ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να καταστεί η χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική, αξιοποιώντας τον ήλιο και το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:
o 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν).

o 2022: Μεγαλόπολη 3, Άγιος Δημήτριος 1-4.

o 2023: Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4.

o 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου).

Και όμως η Vodafone θέλει η Google και το Facebook να πληρώσουν επειδή καταναλώνεις πολλά GB!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καραγκιόζη…ξεπουλησες τον δημόσιο πλουτο..ψεύτη λαμογιο η Γερμανία Πολωνία λειτουργούν τα θερμοηλεκτικα εργοστάσια σαυτην την κρίση προς όφελος της οικονομίας τους κ των πολιτών τους..υπηρέτη συμφερόντων.. οι μονάδες Πτολεμαΐδας αγ Δημητρίου Μελίτης είναι σύγχρονες καμμια σχέση με τις μονάδες πριν 20 30 χρόνια..επίσης όλες οι μονάδες μπορούν να μετατραπούν σε χρήση Φ.αεριου..οι θερμικές μονάδες δίνουν ΣΤΑΘΕΡΌΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΎΣΤΗΜΆ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛ Κ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ..ΛΑΜΟΓΙΟ

 2. Τι να πει κανείς δυστυχώς ο υπουργός είναι πολύ λίγος και προστατεύει εκεί που τον συμφαιρει ας ενημερωθούμε κάποτε και όχι Άννα πιες γαλα

 3. Ο λιγνίτης πρέπει να καταργηθεί σαν ρυπογόνος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθούν ΑΕΠ ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά), όπως κάνουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η χώρα μας έχει το ευεργέτημα της μεγάλης ηλιοφάνειας και των ισχυρών ανέμων. Είναι κρίμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτες σαν πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Ο πρωθυπουργός λέει ΝΆ πάμε στον ήλιο και την πράσινη ανάπτυξη , αλλά με μια προηποθέση , ΝΆ βάλλουν ΟΛΛΟΙ οι ελληνες βαθιά το χέρι στην τσέπη για την μαλάκια που εκανε!!!!!!

 4. Αντί να σχολιάζετε πως μπορούμε να αποφύγουμε ξανά λαμόγια σαν την Energa και την Hellas Power και να μπουν σήμερα τα λουκέτα σε λαμογιο εταιρίες με 0 εγγυήσεις που χρωστάνε σε Δήμους και δημόσιο, κάθεστε και βρίζετε με την εύκολη θεματολογία.

 5. Αντώνη είσαι εκτός θέματος, μάθετε να μετράτε τις γενικολογίες σας και αν δεν είστε ειδικοί μη σχολιάζετε καν… Ειδικά αν δεν έχετε επιχειρήματα για να δικαιολογήσετε τις θέσεις σας.. Καλύτερα να εκφράζεται τις ερωτήσεις σας και τις απορίες σας πάρα τις γενικολογίες.

 6. Δυστυχως ο Πρωθυπουργος τελικα δεν ξερει τι του γινεται…

  Ειναι θλιβερο για τη χωρα…

 7. ,,Ρε δεν ρωτάτε και κανενα μηχανικό που ξέρει από ενέργεια να σας πει τι είναι αυτές οι μπούρδες που θέλουν να κάνουν ! Υπάρχουν εκατοντάδες μηχανηκοι ακόμη και του Εμπορικού Ναυτικού !!

 8. ΝΟΜΙΖΟ. Ότι. ΔΥΣΤΙΧΟΣ. Πολλά. Γίνονται. Οποσ. Λέμε. Στο. Γόνατο. Για. Να. ΚΑΝΗΣ. Φότο βολταικο. Στη. Στέγη. Χρειάζεστε. 18-21 χι
  Γιατί. Πρεπη. Να. Αρισησ. Από. Την. Στέγη. Να. Δόση. Νότιο. Προσανατολισμό. Δαπάνη. 6-8. Χιλιάδες. +την. Εγγατασταση. 13-14. Χιλιάδες. Εύρο. Πάμε. 22-23. Χιλιάδες. Έσοδα. 1200-1400. Ευρώ. Ετήσια. ΘΕΛΗΣ. 18. Χρόνια. Για. Απόσβεση. Πιος Ο. Λογοσ. Να. Διάθεση. Χρήματα. Εάν. Έχεις. Καπιεσ. Αποταμίευση. Υπάρχη. Καμία. Λογική. Να. Κανη Κάποιος
  Φωτοβολταϊκό. Στέγης.

 9. Δηλαδή η Πολωνία +γερμανια που δεν έκοψαν των λιγνίτη είναι έξυπνη από τον Έλληνα προθηπουργο που είναι δολοφόνος και εξυπηρετη τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και καταστρεφητην οικονομία μας ακόμα Πόλα λάθη του μητσοτακη ΑΕ οπος πάντα της ΝΔ ΑΕ ντροπή του ασπηλου και προδοτη μητσοτακη ΑΕ λιαν εποιηκος

 10. Αφήνω χώρο να μιλήσουν οι γνωστες της κατάστασης που έφεραν τον κόσμο εδώ πες τα φίλε χαραλαμπε

 11. Το έχεις γνώση για το πως λειτουργούν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν λέει ΤΊΠΟΤΑ. Σημασία έχει ο τρόπος και ποιοι πληρώνουν για όλα αυτά δίχως ποτέ να λαμβάνουν αντίτιμο και πάντα να χρωστάνε. Αλήθεια θυμάστε ποιοι έχουν πληρώσει για πολλά χρόνια την ΔΕΗ και την έκαναν αυτό που είναι?

 12. Γιατί καμία σελίδα δεν αναφέρει ποιες εταιρίες είναι? Γιατί δεν τους δεσμευουν τραπεζικούς λογαριασμούς όπως κάνουν με εμάς τους φουκαράδες?
  Κωλοπαιδα του κερατα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.