Στο Google I/O 2023, ο κολοσσός της αναζήτησης ανακοίνωσε ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Ultra HDR. Οι συμβατές εφαρμογές σε συσκευές Android με Android 14 θα μπορούν να εμφανίζουν φωτογραφίες με μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων και φωτεινότητας. Δεδομένου ότι η τεχνολογία για την εκτέλεση του Ultra HDR βρίσκεται ήδη στα Android flagships, μετά την ενημέρωση των συσκευών οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο νέο χαρακτηριστικό.

Το Ultra HDR θα υποστηρίζεται από την εφαρμογή Google Photos, ενώ οι third-party προγραμματιστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν την τεχνολογία. Όμως, με δεδομένο ότι η Adobe τους διευκολύνει να κάνουν κάτι τέτοιο, πιθανότατα οι περισσότερες γνωστές εφαρμογές θα προσθέσουν υποστήριξη για το Ultra HDR που λειτουργεί με την προσθήκη ενός επιπλέον επιπέδου πληροφοριών που ονομάζεται Gain Map, σε τυπικές jpeg.

Σύμφωνα με την Adobe, οι εικόνες που έχουν βελτιστοποιηθεί για High Dynamic Range (HDR) οθόνες έχουν φωτεινότερα highlights και πιο λεπτομερείς σκιές, με αποτέλεσμα μια αυξημένη αίσθηση ρεαλισμού και μεγαλύτερο impact. Η Adobe προσθέτει ότι υπάρχει ένα ζήτημα καθώς αυτές οι εικόνες μπορεί να φαίνονται διαφορετικές σε διάφορες συσκευές και εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Δύο βασικοί λόγοι είναι οι διαφορετικές δυνατότητες των οθονών HDR και οι διαφορετικές μέθοδοι tone mapping που εφαρμόζονται σε διάφορες πλατφόρμες και software. Αυτοί, και ορισμένοι λιγότερο σημαντικοί λόγοι, ευθύνονται για το γεγονός ότι οι δημιουργοί HDR περιεχομένου δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν ούτε να προβλέψουν πώς θα εμφανίζονται οι εικόνες τους σε διαφορετικές εφαρμογές. Ο Gain Map είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς συνδυάζει τις αποδόσεις των standard dynamic range (SDR) και HDR σε μια ενιαία εικόνα που προσαρμόζεται δυναμικά κατά τη στιγμή της προβολής.

Η τεχνολογία Ultra HDR είναι συμβατή με παλαιό software, πράγμα που σημαίνει ότι οι εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία θα μπορούν να εμφανίζουν την εικόνα σε SDR. Η Google λέει ότι η απόδοση αυτών των εικόνων στο UI σε HDR γίνεται αυτόματα από το framework όταν η εφαρμογή επιλέγει τη χρήση HDR UI για το Activity Window. Αν και η ανακοίνωση της Google για το Ultra HDR καλύπτει μόνο εικόνες jpeg, τίποτα δεν εμποδίζει την Apple να εφαρμόσει την ίδια τεχνολογία στο format HEIC των iPhone. Το Ultra HDR θα είναι διαθέσιμο σύντομα στο Android 14 Beta.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.