steve-jobs
Steve Jobs… ότι και να πει κανείς για την μοναδική αυτή μορφή του 21ου αιώνα, είναι λίγο. Ιδιαίτερος αλλά χαρισματικός, αυστηρός και αποφασιστικός ο Steve Jobs κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να γίνει από τους πιο επιτυχημένους CEO στον κόσμο. Μπορεί να είχε κάνει στην διάρκεια της πορείας του καρδιακούς φίλους και άσπονδους εχθρούς, αλλά σίγουροι όλοι θα συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: ο Steve Jobs ήταν μοναδικός.

Εχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Σε αυτό το άρθρο όμως  δεν θα ήθελα να τον προσεγγίσουμε τόσο ως τον χαρισματικό διευθυντή της Αpple, αφού όλοι πια γνωρίζουν την επαγγελματική του πορεία, αλλά να μάθουμε κάποια στοιχέια της προσωπικής του ζωής. O Steven Paul Jobs γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1955 στο San Francisco και υιοθετήθηκε από τον Paul και την Clara Jobs. Ως νεαρός παρακολουθούσε εκτός σχολείου σεμινάρια στην εταιρία HewlettPackard στο Palo Alto, και αργότερα προσελήφθη εκεί ως εργαζόμενος τα καλοκαίρια μαζί με τον συνιδρυτή της Apple Steve Wozniak. Το 1972 ξεκίνησε να παρακολουθεί τα μαθήματα στο κολέγιο Reed στο Oregon, αλλά τα παράτησε μετά το πρώτο εξάμηνο, ενώ συνέχισε να παρακολουθεί ορισμένα μαθήματα. Το φθινόπωρο του 1974, ο Jobs επέστρεψε στην Καλιφόρνια όπου ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε συναντήσεις του Homebrew Computer Club με τον Wozniak. Έπιασε δουλειά ως τεχνικός στην εταιρία Atari, προκειμένου να κερδίσει χρήματα για το πνευματικό του ταξίδι στην Ινδία. Ο Jobs ταξίδεψε τελικά στην Ινδία με έναν φίλο του από το κολέγιο, τον Daniel Kottke, προς αναζήτηση πνευματικού διαφωτισμού. Επέστρεψε ως βουδιστής, με ξυρισμένο κεφάλι και ντυμένος με παραδοσιακά Ινδικά ρούχα.

Το 1976 ο Steve Jobs με τον Steve Wozniak και τον Ronald Wayne, δημιούργησαν την εταιρία Apple. Με τον Steve Jobs να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Wozniak για την δημιουργία ενός υπολογιστή, η Apple άρχισε να επεκτείνεται αναζητώντας ένα έμπειρο στέλεχος να τους βοηθήσει. Το 1978 η Apple προσέλαβε τον Mike Scott στα καθήκοντα του CEO, ενώ το 1983 ο Jobs πήρε τον John Sculley από την Pepsi-Cola, προκειμένου να αναλάβει ως CEO της εταιρίας, ρωτώντας τον με την γνωστή φράση: “Θέλεις να πουλάς ζαχαρόνερο για την υπόλοιπη ζωή σου ή θέλεις να έρθεις μαζί μου και να αλλάξουμε τον κόσμο;”

Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή με την αποπομπή του από την Apple δηλώνοντας εκ των υστέρων πως η απόλυσή του ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί. Ηταν γνωστός για τις παρομοιώδεις εκφράσεις του που έμειναν στην ιστορία και παραθέτω κάποιες από αυτές παρακάτω:

1. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δειξω εγώ

2. Θα μπορούσα να ανταλλάξω όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη

3. Το να έχεις στο νου σου ότι πρόκειταινα πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφεύγεις την παγίδα να σκέπτεσαιότι έχεις κάτι να χάσεις

4. Δεν μπορείς να ρωτάς τους πελάτες τι θέλουν και μετά να προσπαθέις να το φτιάξεις.Μέχρι να το φτιάξεις θα θέλουν άλλο…

Τα τελευταία χρόνια ο Steve Jobs υπέφερε από την επάρατη νόσο, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ το πόστο του στην Apple, μια εταιρία που ήταν κυριολεκτικά ολόκληρη η ζωή του, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί μετά από σχεδόν 14 χρόνια στα τέλη του Αυγούστου 2011, παραδίδοντας την σκυτάλη στον Tim Cook. Ο Steve Jobs ανέφερε χαρακτηριστικά στο γράμμα της παραίτησής του: “Είχα πεί επανηλλημένως πως αν έρθει η ημέρα που δεν θα μπορώ πλέον να αναταποκριθώ στα καθήκοντά μου ως CEO της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα το ανακοινώσω”. Δυστυχώς αυτή η ημέρα ήρθε…

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.