Ο Stephen Hawking είναι ένα προσωπικό μου είδωλο. Ένας άνθρωπος που πήγε την επιστήμη μπροστά, με το απίστευτο μυαλό του και με τόση ψυχική δύναμη, που δεν το έβαλε ούτε λεπτό κάτω, μέχρι το τέλος.

Ο θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, διαγνώστηκε με ALS σε αρκετά νεαρή ηλικία και σταδιακά έχανε την ικανότητα κίνησης και ομιλίας. Η διαγνώστηκε το 1963 με την ασθένεια και οι γιατροί του έδιναν μόνο λίγα χρόνια ζωής. Όμως ο Hawking δεν το έβαλε κάτω και αφοσιώθηκε στο ξεκλείδωμα των μυστικών του σύμπαντος. Διαγνώστηκε στα 21 του με την ανίατη ασθένεια και κατάφερε να ζήση 55 χρόνια, κόντρα στις προβλέψεις των γιατρών.

Πριν την διάγνωσή του και σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Hawking είχε ήδη ξεκινήσει το πρωτοποριακό του έργο στην θεωρητικά φυσικά και συγκεκριμένα ασχολήθηκε με ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος, τις μαύρες τρύπες.

Δυστυχώς το ALS άρχισε σιγά σιγά να επηρεάζει την ομιλία του, αναγκάζοντάς τον να προσλάβει άτομα για ερμηνεύουν όσα λέει. Μέχρι τα τέλη τις δεκαετίας του 1970 είχε χάσει εντελώς την δυνατότητα ομιλίας.

Το 1983 όμως, ήρθε  DECtalk, μια τεχνολογία που μετέτρεπε κείμενα σε ομιλία. Την τεχνολογία είχε αναπτύξει η Digital Equipment Corporation και στον Hawking δόθηκε μια προσαρμοσμένη έκδοσή της.

Όλοι μας θυμόμαστε την τεχνητή φωνή αυτού του μεγάλου επιστήμονα, αλλά ελάχιστοι τον είχαν ακούσει να μιλάει με την πραγματική του φωνή. Σήμερα όμως έχουμε στη διάθεσή μας παλαιότερα βίντεο από τον Stephen Hawking να μιλάει με μεγάλη δυσκολία. Στο παρακάτω βίντεο μιλάει για τις μαύρες τρύπες και για την μεγάλη έκρηξη. Μάλιστα σε ένα σημείο αναφέρει τι γίνεται άμα περάσουμε μέσα από μια μαύρη τρύπα.

«Μόλις περάσετε ένα συγκεκριμένο κρίσιμο σημείο, τότε δεν θα μπορέσετε ποτέ να επιστρέψετε ξανά, ανεξάρτητα από το πόση ισχύ πυραύλων χρησιμοποιούσατε».

Το σώμα του Stephen Hawking ήταν ένα κλουβί, όμως το μυαλό του ήταν ελεύθερο. Για αυτό εκατοντάδες κόσμους και επιστημόνων, μαζευόταν κάτω από τις διαλέξεις του και περίμενε για αρκετά λεπτά μέχρι να συνθέσει μία και μόνο πρόταση.

Το “Αυγό του Δράκου”: Ένα αινιγματικό αστέρι είναι μαγνητικό τέρας και τώρα ξέρουμε γιατί

Απλά απίστευτος άνθρωπος και επιστήμονας. Θα κλείσω αυτό το άρθρο για τον ήρωα των παιδικών μου χρόνων, που παραμένει ακόμα και σήμερα, με ένα βίντεο από τον Stephen Hawking, τρομερά ευτυχισμένο, όταν τον έβαλαν σε εξομοίωση μηδενικής βαρύτητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.