Ο Stephen Hawking ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της γενίας μας, με τεράστια προσφορά στην επιστήμη. Διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) —ένα είδος ασθένειας του κινητικού νευρώνα— το 1963, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Από τότε, σταδιακά έχασε την ικανότητα κίνησης, αλλά και της ομιλίας. Όμως, η επιστημονική κοινότητα δε μπορούσε να αφήσει ένα τόσο σπουδαίο μυαλό να πάει χαμένο, και με την βοήθεια της τεχνολογία, ο Hawking απέκτησε και πάλι φωνή, αν και μηχανική. Έτσι, κατάφερε να συνεχίσει το έργο του πάνω στα μεγάλα μυστήρια του Σύμπαντος και τις μαύρες τρύπες. Οι γιατροί του είχαν πει πως έχει δύο μόνο χρόνια ζωής, όμως το Stephen Hawking και η θέλησή του για ζωή, τον έφεραν μέχρι τα 76 του χρόνου, όπου και έφυγε από την ζωή.

Στο τελευταίο του βιβλίο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα», ο Hawking προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε πολύ μεγάλα ερωτήματα, όπως ο Θεός και η τεχνητή νοημοσύνη.

Αναφερόμενος στην αναπηρία του, έγραψε: «Για αιώνες, πίστευαν ότι οι ανάπηροι άνθρωποι όπως εγώ ζούσαν κάτω από μια κατάρα που τους είχε επιβάλει ο Θεός. Λοιπόν, υποθέτω ότι είναι πιθανό να έχω αναστατώσει κάποιον εκεί πάνω, αλλά προτιμώ να πιστεύω ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν με άλλον τρόπο, με τους νόμους της φύσης».

«Αν πιστεύετε στην επιστήμη, όπως εγώ, πιστεύετε ότι υπάρχουν ορισμένοι νόμοι που τηρούνται πάντα».

«Αν θέλετε, μπορείτε να πείτε ότι οι νόμοι είναι έργο του Θεού, αλλά αυτό είναι περισσότερο ένας ορισμός του παρά μια απόδειξη της ύπαρξής του».

«Προτιμώ να πιστεύω ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν με άλλον τρόπο, με τους νόμους της φύσης»

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στη μετά θάνατον ζωή και λέει:

«Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει και η άποψή μου είναι ότι η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί σε μια βαθιά συνειδητοποίηση, ότι μάλλον δεν υπάρχει ούτε παράδεισος ούτε μεταθανάτια ζωή.»

Stephen Hawking

«Έχουμε αυτή τη μία ζωή για να εκτιμήσουμε το μεγάλο σχέδιο του σύμπαντος και γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων».

Σε μία συνέντευξή του στο BBC, μιλώντας για το μέλλον του σύμπαντος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της ανθρωπότητας.

H Meta θέλει να βάλει ταφόπλακα στα μέσα ενημέρωσης

«Η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής», είχε δηλώσει στο BBC.

O Stephen Hawking θεωρούσε πως όταν δημιουργήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, εκείνη θα επανασχεδιάσει τον εαυτό της με αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι που έχουν αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορέσουν να την ανταγωνιστούν και θα ξεπεραστούν.

Χρειαζόμαστε περισσότερα μυαλά σταν ατον Stephen Hawking, αν θέλουμε η ανθρωπότητα να πάει μπροστά. Δυστυχώς, στην εποχή μας επικρατούν γνώμες ατόμων χωρίς γνώσεις, χωρίς εκπαίδευση και το περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας, για εύκολη κατανάλωση.

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρειαζόμαστε μυαλά και ανθρώπους επιστήμονες με ηθική πάνω από όλα όπως αυτούς τους λίγους που φώναζαν για τα φολια- μπόλια και την απάτη του 19 αλλά που μυαλά από το 70% τουλάχιστον που έτρεξαν για την “ευθανασία” τους! Τώρα στο θέμα “σύμπαν” οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει “Δημιουργός” αλλά οι λίγοι νταβαντζιδες αυτού του κόσμου θέλουν τη μάζα ηλίθια να μην ξέρει σε τι να πιστεύει… Θεωρίες εξέλιξης χιλιάδες θρησκείες και μπούρδες του πισινού… Υπάρχει και πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει και αυτοί που ελέγαν οι αρχαίοι Έλληνες “μοίρες”… Τίποτα δεν είναι τυχαίο… Βάζω και ένα βίντεο να δείτε τι λένε οι σωστοί επιστήμονες και όχι τα πληρωμένα κατακάθια του συστήματος…

  https://youtu.be/axHZY996xss?si=lH8cHFR7d7cj3RFU

   • Δηλαδή πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κάποιος Δημιουργός και ότι όλα ήταν εξέλιξη και η αρχή το μπινγκ μπανγκ; Τα οποία είναι θεωρίες 100%… ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ εδώ σου λένε ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι στο στο dna υπάρχει γραμμένος κώδικας από κάποιον και σου εξηγούν και το γιατί!!! (Από ντοκιμαντέρ είναι το βίντεο απ’ ότι κατάλαβα) Τωρα όσον αφορά το θέμα επιστημονική μελέτη άστο… Πάρε κοβιντ επιστημονικές μελέτες πληρωμένες όσες θες!!! Αν και αυτά που λένε στο βίντεο είναι από μελέτες πάνω στη βιολογία και λειτουργία του dna δεν τα έβγαλαν από το μυαλό τους!!! Δλδ νταξει … Τι να πω… Χαχα… Τέλος πάντων ο καθένας έχει τα πιστεύω του… 70-80% ακατανίκητο!!!

    • Το βάρος της απόδειξης το φέρει αυτός που ισχυρίζεται ότι υπάρχει/ισχύει κάτι κι όχι αυτός που ισχυρίζεται το αντίθετο. Προς το παρόν κανένας δεν απέδειξε την ύπαρξη θεού, οποιοδήποτε θεού.

    • Κάνετε λάθος: αυτός πού λέει δεν υπάρχει Θεός δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα, ενώ οι πιστοί πού ισχυρίζονται ότι υπάρχει πρέπει να πουν γιατί το πιστεύουν

   • Κε Αμπραζη, με όλο το σεβασμό, εγώ δεν έχω Πανεπιστημιακή μόρφωση, έχω όμως την εξής απορία: αν δεχτούμε ότι ότι όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος, τότε κάποιος κάτι με κάποιο τρόπο (απλοϊκά μιλώντας) έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει όλη αυτή η απίστευτα πολύπλοκη και εκπληκτική ύπαρξη που λέγεται σύμπαν και οτιδήποτε πιθανώς υπάρχει πέραν αυτού. Πώς λοιπόν να πιστέψω ότι όλα είναι τυχαία? Τυχαία δημιουργήθηκε αυτή η πρώτη “ύλη” που έδωσε την ώθηση; Δεν ξέρω αν ονομάζεται “ενέργεια” “Δημιουργός” κλπ. φαίνεται όμως ότι “κάτι” όχι και τόσο τυχαίο συνέβη….

 2. Πιστεύετε και δε θα βγείτε χαμένοι.
  Όσο έχετε υγεία και χρήματα “τι να τον κάνετε το Θεό”.
  Όταν όμως έλθουν κάποια ζόρια τότε να δω που θα προστρέξετε.
  Α, και σ’αυτή τη ζωή πότε μη λες ποτέ.
  Η πίστη στο Θεό δεν έβλαψε κανένα.
  Ας μας πει κάποιος που μιλάει για κακό προς τον άνθρωπο, τα ζώα, το περιβάλλον.

  • Επίσης πολλοί μιλάνε για την εξέλιξη του ανθρώπου από τον πίθηκο. Εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια καμία μαϊμού δεν έγινε άνθρωπος ούτε και το αντίθετο…. τη λέμε κτιση αλλά τον κτίστη δεν τον βλέπουμε? Η όλα έγιναν τυχαία τέλεια κατά παράδοξο τρόπο? Πάντως σίγουρα με το που έκλεισε τα μάτια του θα βρέθηκε σε μια τεράστια ανατροπή !! Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!!!

 3. Αποδείξεις ψάχνουν αυτοί που δεν πιστεύουν. Δεν μπορεί το μυαλό να αφουγκραστει και να καταλάβει το Θεό αλλά η καρδιά.

 4. Εσύ φίλε που λες ό,τι πρέπει κάποιος να αποδεικνύει αυτό που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ή ότι ισχύει, έχεις μεγάλο λάθος… Στα μαθηματικά υπάρχει το ευκλείδιο αίτημα που για αιώνες προσπάθησαν να δείξουν ότι ισχύει… Δεν μπόρεσε κανένας… Προσπάθησαν να αποδείξουν ότι δεν ισχύει… Πάλι δεν μπόρεσε κανένας… Όταν το δέχεσαι “μπαίνεις” στην ευκλείδια (κανονική)γεωμετρία, όταν το απορρίπτεις ακολουθείς, άλλες, σύγχρονες γεωμετρίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα…!!

 5. Παρόλο που λένε μεγάλος επιστήμονας, δεν μπόρεσε μέσα στο σύμπαν που μελετά να ξεχωρίσει το software από το hardware. Ότι το σύμπαν είναι να μείγμα software + hardware. Που σε καμιά μαθηματική εξίσωση δεν συμπεριλαμβάνεται. Ότι ο ίδιος ήταν ένα κομμάτι αυτού του software, αυτού που αποκαλεί θεό και που γι’αυτόν δεν υπάρχει. Ότι η ζωή δεν είναι μόνο άνθρακας κι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι παράγωγο του άνθρακα η όποιον άλλων χημικών στοιχείων. Πριν λίγα χρόνια πριν δημιουργηθεί το μικροσκόπιο δεν βλέπαμε τον κόσμο τον ακάρεων αντιλαμβανόμασταν τα τσιμπήματα τους. Τροφή για σκέψη.

 6. Κύριε Αμπραζη χρειαζόταν απόδειξη κάποιος άνθρωπος μέχρι και πριν 200 χρόνια για να καταλάβει ότι χρειαζόταν αλάτι ο οργανισμός του; Όλες οι ιδέες και απόψεις που υιοθετείς στην καθημερινότητά σου έχει αποδειχθεί ότι είναι σωστές; Ακόμα και οι θεωρίες της Φυσικής που νομίζεις ότι είναι αποδεδειγμένες είναι επισφαλείς και γι’αυτό πολύ συχνά αλλάζουν… Σας έχουν δώσει μια λανθασμένη εικόνα για την βεβαιότητα της επιστήμης ώστε να σας κάνουν άθεους, επειδή όταν δεν υπάρχει Θεός όλα επιτρέπονται και χρειάζονται στρατιώτες έτοιμους να διαπράξουν κάθε αποτρόπαια πράξη που θα συντηρεί τα πλούτου τους…

 7. Ο Θεός δεν φαίνεται, επειδή είναι υπερβολικά μεγάλος, και τον βλέπουν αυτοί που ξέρουν ότι είναι υπερβολικά μικροί.
  Ο Θεός είναι μέσα μας είμαστε φτιαγμένοι από χώμα και από θεό
  Γι αυτό η επιστήμη δεν μπορεί να τον βρει γιατί τον ψάχνει σε λάθος τόπο και με λάθος τρόπο
  Είναι σαν να περνεις τηλέφωνο σε κάποιον χρησιμοποιώντας αντί για τηλέφωνο μια παντόφλα
  και επίδει
  δεν απαντά βγάζεις το συμπεράσμα οτι το εχει κλειστό
  η λείπει, η πέθανε η δεν υπάρχει
  κλπ. Περιττόν
  να πω ότι ο Θεός είναι τόσο
  φανερος που μόνο κάποιος
  επιστήμονας δεν μπορεί να τον
  δει,σε αυτό συμφωνεί και ο Steven Hopkins TΩΡΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.