Η Meta ετοιμάζει μια νέα λειτουργία στο Facebook και το Threads, που θα κάνει περίληψη των άρθρων από μέσα ενημέρωσης, χωρίς να στέλνει τον κόσμο στην σελίδα που παράγει το περιεχόμενο. Κάτι αντίστοιχο κάνει φυσικά και η Google  με το AI Overview. Οι δύο εταιρίες έχουν τα ινία του διαδικτύου και την δύναμη να καταστρέψουν την διαδικτυακή δημοσιογραφία.

Η λειτουργία είναι παρόμοια με αυτή του AI Overviews της Google. Η πλατφόρμα της Meta έχει σελίδες από κυριολεκτικά όλα τα μέσα ενημέρωσης, καθώς όλοι την χρησιμοποιούμε για να δείξουμε τα άρθρα μας σε περισσότερο κόσμο. Αν και η Meta ισχυρίζεται πως δεν είναι πηγή ενημέρωσης, στην πραγματικότητα είναι.

Τώρα, η νέα λειτουργία θα κάνει περίληψη των άρθρων μιας σελίδας και μάλιστα δεν θα βάζει σύνδεσμο προς την σελίδα, ώστε να την επισκεφτούν οι χρήστες.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η Washington Post δοκίμασε το νέο εργαλείο της Meta και είδε πως απλά άλλαζε λίγο τις λέξεις ενός άρθρου, ενώ πολλές φορές αντέγραφε μέρη του κειμένου λέξη προς λέξη. Η Meta δείχνει από ποια σελίδα έρχεται το άρθρο, όμως κάτω από την περίληψη , όπου με μικρά γράμματα γράφει (δείτε τις πηγές)

Αυτή η κίνηση είναι απευθείας χτύπημα στους εκδότες και στα μέσα ενημέρωσης, όπως είμαστε και εμείς. Όλα τα μέσα προσπαθούν να αυξήσουν την επισκεψημότητά τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, όμως οι νέες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, βάζουν την ταφόπλακα στην ενημέρωση ή τουλάχιστον στην ανεξάρτητη ενημέρωση.

Η Google μόλις κατέστρεψε όλο το διαδίκτυο. Τέλος η ελευθερία λόγου

Όλα αυτά γίνονται μέρα με την μέρα και το πιο αστείο είναι πως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να σταματήσουν τέτοιες καταστάσεις, καθώς μιλάμε για ξεκάθαρη λογοκλοπή και παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Το ακόμα πιο αστείο είναι πως οι εταιρίες ανακοινώνουν τι κάνουν, αλλά υποστηρίζουν πως τα κείμενα δεν είναι προϊόν λογοκλοπής. Δηλαδή κάνουν μια περίληψη κειμένου, αλλά δεν είναι λογοκλοπή.

Αν δε ληφθούν μέτρα άμεσα, θα πρέπει να απολαύσουμε τις τελευταίες ημέρες ανεξάρτητης ενημέρωσης. Μετά θα μαθαίνουμε μόνο ότι θέλουν οι τεχνολογικοί γίγαντες να μάθουμε.

Αν πιστεύετε πως όλα αυτά είναι μπούρδες, θα σας εξηγήσουμε. Πάρτε 100 άτομα και βάλτε τα να αναζητήσουν κάτι από την επικαιρότητα. Η αναζήτηση ή το μέσο κοινωνικής δικτύωσης βγάζουν μια περίληψη με όλα τα σημαντικά δεδομένα. Πόσοι από τους 100 θα πατήσουν στο πολύ μικρό link στο κάτω μέρος της περίληψης, για να διαβάσουν το άρθρο από την αρχή; Σχεδόν κανένας. Εδώ αρκετοί αρκούνται στο να διαβάσουν τον τίτλο μιας είδησης, χωρίς να μπαίνουν ποτέ σε ένα άρθρο. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως θα το κάνουν αν έχουν ήδη την περίληψη;

Νομίζετε πως η Meta και η Google νοιάζονται για το τι συμβαίνει στην βιομηχανία ενημέρωσης; Ούτε κατά διάνοια. Αντιθέτως, θέλουν να έχουν οι ίδιες τον έλεγχο της πληροφορίας, ώστε να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς να γράφει κανείς για τα κακώς κείμενα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.