Ένα σπάνιο γιγάντιο καλαμάρι βαθέων υδάτων καταγράφηκε σε βίντεο, σε βάθος πάνω από ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια. Οι επιστήμονες που το βρήκαν είναι από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και την Kelpie Geosciences στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακάλυψη έγινε μετά την ανάκτηση της κάμερας που είχε βράσει σε βάθος 5 χιλιομέτρων. Όταν οι επιστήμονες είδαν το βίντεο, συνειδητοποίησαν πως είχαν καταγράψει ένα ζώο που σπάνια εμφανίζεται στο φυσικό του περιβάλλον.
Η ομάδα από το Minderoo-UWA Deep Sea Research Center και η επικεφαλής επιστήμονας Heather Stewart, από την Kelpie Geosciences UK και συνεργάτης στο UWA, κατέγραψαν το βίντεο όταν ανέπτυξαν κάμερες με δόλωμα ελεύθερης πτώσης, βόρεια μιας περιοχής γνωστής ως Samoan Passage.
Σε βάθος λίγο περισσότερο από το ένα χιλιόμετρο, ο επισκέπτης-καλαμάρι αγκιστρώθηκε πάνω στο βαθυσκάφος. Το είδος ονομάζεται Taningia danae και άρπαξε το σκάφος, όταν βυθιζόταν προς τον πυθμένα με ταχύτητα 58 μέτρων το λεπτό.
«Καθώς εξετάζαμε το βίντεο, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε καταγράψει κάτι πολύ σπάνιο», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Stewart.
Το γιγάντιο καλαμάρι βαθέων υδάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλαμάρια και είναι γνωστό για δύο μεγάλα φωτοφόρα άκρα του. Αυτά τα άκρα παράγουν φωτεινές βιοφωταύγείς λάμψεις για να τρομάξουν και να αποπροσανατολίσουν τα θηράματά τους κατά το κυνήγι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό φωτοφόρο ζώο στον κόσμο.
«Το καλαμάρι, το οποίο είχε μήκος περίπου 75 εκατοστά, κατέβηκε στην κάμερά μας υποθέτοντας ότι ήταν θήραμα και προσπάθησε να το τρομάξει με τεράστιους βιοφωταυγείς προβολείς», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Στιούαρτ. “Στη συνέχεια τύλιξε τα χέρια του γύρω από μια από τις άλλες κάμερες, η οποία με τη σειρά της απαθανάτισε τη συνάντηση με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι ήμασταν πολύ τυχεροί που το είδαμε.
Ο καθηγητής Alan Jamieson, διευθυντής του Minderoo-UWA Deep Sea Research Centre, είπε ότι η παρατήρηση των καλαμαριών βαθέων υδάτων στο φυσικό τους περιβάλλον είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση.
«Πολλά αρχεία αυτού του είδους προέρχονται από προσάραξη σε ακτές, τυχαία αλιεύματα ή από το περιεχόμενο του στομάχου φαλαινών», είπε ο καθηγητής Jamieson. «Η σπανιότητα των ζωντανών παρατηρήσεων αυτών των καταπληκτικών ζώων καθιστά κάθε συνάντηση πολύτιμη για τη συλλογή πληροφοριών για γεωγραφικές τοποθεσίες, βάθος και συμπεριφορά, καθώς είναι ένα τόσο μοναδικό ζώο που δεν μπορούμε να δούμε ποτέ, οπότε έπρεπε να το μοιραστούμε».
Έτσι δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί στη Γη
Το ερευνητικό σκάφος RV Dragon βρίσκεται επί του παρόντος στην περιοχή, διανύοντας τις τελευταίες εβδομάδες της τρίμηνης αποστολής του στο Nova Canton Trough, στον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει σαν αποστολή να εξερευνήσει και να τεκμηριώσει την βιοποικιλότητα και την γεωποικιλότητα της θάλασσας, σε βάθη μέχρι οκτώ χιλιομέτρων.
Όσο η τεχνολογία προχωράει, θα μπορούμε να φτιάξουμε σκάφη που θα αντέχουν την πίεση του νερού σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, ώστε να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε περισσότερες μορφές ζωής σε αυτά τα αφιλόξενα περιβάλλοντα.
Το βίντεο ανέβηκε στην σελίδα του University of Western Australia.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.