Το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει μεταφερθεί ποτέ στη Γη αναμένεται να προσγειωθεί στην έρημο Great Salt Lake της Utah στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το δείγμα ελήφθη από τον αστεροειδή Bennu που βρίσκεται μεταξύ της τροχιάς της Γης και του Άρη, πίσω στο 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η αποστολή θα έχει διανύσει δυο δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στον προορισμό της, ενώ το ταξίδι του έχει διάρκεια πάνω από δύο χρόνια.

Οι επιστήμονες αναμένουν με ανυπομονησία την άφιξη της κάψουλας, αλλά και για το πώς αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αποστολές επιστροφής δειγμάτων που θα έδιναν απαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής.

Η κάψουλα που περιέχει 250 γραμμάρια υλικού αστεροειδούς, το οποίο μεταφέρεται στη Γη χάρη στο διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA.

Η Meenakshi Wadhwa, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος επιστροφής δειγμάτων της Nasa, αναφέρει σε άρθρο της στο Nature.com ότι η επιτυχής προσγείωση είναι μόνο η αρχή ενός επίπονου επιστημονικού ταξιδιού.

Η ίδια επιπροσθέτως τονίζει ότι το δείγμα του αστεροειδούς θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν το νερό και τα οργανικά μόρια που εμπλέκονται στην προέλευση της ζωής ήλθαν από αστεροειδείς πλούσιους σε άνθρακα, παρόμοιους με τον Bennu, που έπεσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Γη.

Τα δείγματα αυτά θα δώσουν απαντήσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα υπαρξιακά προβλήματα για τη ζωή: Πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται βραχώδεις πλανήτες όπως ο Άρης και η Γη; Πώς και γιατί το κλίμα στον Άρη άλλαξε τόσο δραστικά; Πώς, πότε και πού εμφανίστηκε η ζωή; Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Η εποχή του Metaverse και του ΑΙ επιτάσσει ακαδημαϊκή κατάρτιση

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.