Διέρρευσε πριν από λίγη ώρα έγγραφο μεταξύ της Qualcomm και των συνεργατών της στην Κορέα, που αποκαλύπτει πως ο Snapdragon 8 Gen 3 θα έρθει σε δύο εκδόσεις! Η μία θα είναι με την λιθογραφία της TSMC στα 4nm και η άλλη με την λιθογραφία της TSMC στα 3nm.

Οι πληροφορίες έρχονται από την blog gamma0burst, της Νότιας Κορέας, στο οποίο βλέπουμε μέρος του email μεταξύ της Qualcomm και ενός συνεργάτη της, που πιθανότατα είναι η Samsung. Στο αρχείο, βλέπουμε την Qualcomm να δηλώνει πως ο Snapdragon 8 Gen 3, θα κάνει χρήση ARM X4, Cortex A720 και Cortex-A520.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση στο email, είναι πως ο επερχόμενος Snapdragon 8 Gen 3 (SM8650), θα είναι διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις, με την πρώτη να είναι κατασκευασμένη με την λιθογραφία της TSMC 4nm N4P και η άλλη με την TSMC 3nm N3E.

Snapdragon 8 Gen 3 3nm

Μια τέτοια διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα περίεργη, καθώς η ύπαρξη δύο διαφορετικών εκδόσεων μπερδεύει τα πράγματα και πιθανότατα οφείλεται στην μη δυνατότητα της TSMC να παράγει τόσο μεγάλο όγκο στα 3nm. Όμως αν δούμε τις ναυαρχίδες του 2024 με Snapdragon 8 Gen 3 στα 3nm, τότε οι ναυαρχίδες του Android ετοιμάζονται να χτυπήσουν την Apple επί ίσοις όροις. Για αυτό άλλωστε, τα πρώτα benchmarks του Galaxy S24 Ultra, φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερα σκορς από αυτά του iPhone 15 Pro Max.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Qualcomm κάνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο έκανε και με τον Snapdragon 8 Gen 1 και 8 Gen 1+, που η βασική τους διαφορά ήταν η λιθογραφία, με την μία να είναι από την Samsung και την τελευταία να είναι από την TSMC. Μάλιστα ο Snapdragon 8+ Gen 1, είχε σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις, την αυτονομία και κυρίως, τις θερμοκρασίες. Οι διαφορές ήταν της τάξεως του 30%.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η ονομασία θα παραμείνει Snapdragon 8 Gen 3 ή θα διαφοροποιηθεί σε Snapdragon 8+ Gen 3, όπως στο παρελθόν, όμως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις διαφορές στις επιδόσεις, σε όλους τους τομείς και κυρίως τις διαφορές στις θερμοκρασίες.

Ο Snapdragon 8 Gen 3 αναμένεται να ανακοινωθεί στις 24 Οκτώβρη, όπου και θα έχουμε πιο πλήρη εικόνα για το τι νέο φέρνει. Η ανακοίνωση θα γίνει στο Snapdragon Summit, στην Χαβάη.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα ανακοινωθεί και η δεύτερη έκδοση του Snapdragon 8 Gen 3, στα 3nm από τώρα.

Εννοείται πως θα σας μεταφέρουμε όλες τις πληροφορίες μόλις γίνει η ανακοίνωση, οπότε μείνετε συντονισμένοι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.