Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας σαρωτικός κανονισμός που στοχεύει στον μετριασμό της κυριαρχίας των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, εταιρίες όπως η Apple, η Google και η Meta θα πρέπει να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο λειτουργίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρώτες αλλαγές που έκαναν φαίνεται να μην έχουν ικανοποιήσει τις αρχές και τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει έρευνες κατά της Alphabet (Google), της Apple και της Meta, για τα μέτρια μέτρα που πήραν για την συμμόρφωσή τους με την νομοθεσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε δελτίο Τύπου, ανακοίνωσε την έναρξη των ερευνών κατά των 3 Big Tech εταιριών. Συγκεκριμένα η Επιτροπή εξετάζει αυτές τις πρακτικές:
- Οι κανόνες της Alphabet σχετικά με την καθοδήγηση στο Google Play Store.
- Η αυτο-προτίμηση της Alphabet στην Αναζήτηση Google.
- Οι κανόνες της Apple για την καθοδήγηση στο Apple App Store.
- Η οθόνη επιλογής της Apple για το Safari.
- Το μοντέλο «πληρωμής ή συναίνεσης» της Meta για τη χρήση των υπηρεσιών της.
Η Επιτροπή θεωρεί πως τα μέτρα των εταιριών για την συμμόρφωσή τους δεν αποτελούν αποτελεσματική συμμόρφωση.
Σύμφωνα με τις διατάξεις κατά της καθοδήγησης, οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να απαγορεύουν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα τους να ενημερώνουν τους χρήστες τους για φθηνότερες επιλογές αγοράς ή συνδρομής εκτός αυτής της πλατφόρμας.
Η επιτροπή σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις έρευνες εντός των επόμενων 12 μηνών. Μετά την ολοκλήρωση θα ενημερώσει κάθε εταιρία για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Επιτροπής, αλλά και τα μέτρα που θα λάβει η ίδια η Επιτροπή. Εάν οι εταιρείες κριθούν ένοχες για παραβίαση του DMA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, έως και 20% σε περίπτωση επανειλημμένης παράβασης.
Παράλληλα η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τη νέα δομή τελών της Apple, για τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών, αλλά και για τις τακτικές κατάταξης των προϊόντων στο Amazon Marketplace.
Η Apple “κράζει” τα παλαιότερα iPhones για να σας κάνει να αγοράσετε το iPhone 15
H Επιτροπή έδωσε παράταση έξι μηνών στην Meta, για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις διαλειτουργικότητας του Messenger.
Πως βλέπετε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Θεωρείται πως οι εταιρίες έκαναν τα απαραίτητα για την συμμόρφωσή τους; Πείτε μας στα σχόλια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.