Ανακαλύφθηκε ένα πλάσμα που κατοικεί στον ωκεανό σε βάθος χιλιομέτρων, καραδοκώντας στο παγωμένο και αιώνιο σκοτάδι για το επόμενο θήραμά του. Ο λόγος για ένα νέο ζώο που ζει σε βάθη σχεδόν 8.000 μέτρων, στη ζώνη hadal του ωκεανού. Πήρε το όνομα του από τον Έλληνα θεό του κάτω κόσμου, τον Άδη, με τους επιστήμονες να το ονομάζουν Σκότος!
Οι ερευνητές κατέβασαν παγίδες με δολώματα στην τάφρο Atacama, στα ανοιχτά την Χιλής και έπιασαν τέσσερα μέλη του είδους Dulcibella camanchaca, όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία.
«Το Dulcibella camanchaca είναι ένα αρπακτικό που κολυμπά γρήγορα και το ονομάσαμε από το “σκότος” στις γλώσσες των λαών από την περιοχή των Άνδεων για να υποδηλώσει τον βαθύ, σκοτεινό ωκεανό από όπου προϋπήρχε”, ανέφερε σε δήλωση η Johanna Weston, οικολόγος Hadal στο Woods Hole Oceanographic, το ίδρυμα που συνέταξε την μελέτη για την ανακάλυψη.
Η Ζώνη Hadal είναι το βαθύτερο βασίλειο των ωκεανών. Τα πλάσματα που ζουν εκεί είναι εξαρτημένα από την τροφή που βυθίζεται από τα πιο παραγωγικά νερά, που είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Όμως το Dulcibella camanchaca δεν είναι πτωματοφάγος. Το καρκινοειδές των τεσσάρων εκατοστών κυνηγά και πιάνει μικρότερα καρκινοειδή (καβούρια).
«Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης εξερεύνησης στα βαθιά ωκεάνια νερά, ιδιαίτερα στην μπροστινή αυλή της Χιλής», δήλωσε η Carolina González, ερευνήτρια στο Instituto Milenio de Oceanografía που ανέλυσε το DNA του είδους. «Αναμένονται περισσότερες ανακαλύψεις καθώς συνεχίζουμε τη μελέτη της Τάφρου Atacama».
Ακόμη και στα βαθύτερα νερά των ωκεανών, τα αρπακτικά μπορούν να ανθίσουν. Έχουμε βρει ένα σαλιγκαρόψαρο, στα 8.336 μέτρα, που είναι και το μεγαλύτερο βάθος που έχουμε εντοπίσει ποτέ ψάρια. Πρόκειται για πλαδαρά ψάρια, που μοιάζουν με ζελέ και τρέφονται με οστρακόδερμα.
Το Σκότος, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καρκινοειδή, χρησιμοποιεί τα δύο ειδικά διαμορφωμένα άκρα του, για να αρπάξει και να φυλακίσει το θήραμά του. Έχει λευκό χρώμα και μεγαλύτερο μέγεθος από τους συγγενείς του, Dorotea kai Cleonardo.
H Cosmote φέρνει το 5G και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές – Η λίστα και η ανακοίνωση
Οι ερευνητικοί οργανισμοί των ωκεανών, χαρτογραφούν και τεκμηριώνουν τα πολύ βαθιά νερά, καθώς η τεχνολογία πλέον τους επιτρέπει να κάνουν μελέτες ακόμα πιο βαθιά. Οι επιστήμονες θέλουν να ρίξουν φως, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε ότι υπάρχει εκεί κάτω. Όμως δεν θέλουμε απλά να δούμε αυτά τα πλάσματα που βρίσκονται εκεί, αλλά και να τα μελετήσουμε. Αυτό γιατί, ερευνητικές αποστολές έχουν βρει ότι η ζωή στον ωκεανό έχει μεγάλες δυνατότητες για νέα φάρμακα. «Οι συστηματικές έρευνες για νέα φάρμακα έχουν δείξει ότι τα θαλάσσια ασπόνδυλα παράγουν περισσότερες αντιβιοτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες από οποιαδήποτε ομάδα χερσαίων οργανισμών», σημειώνει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Systematics and Biodiversity.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.