Ερευνητές από ιδρύματα σε όλη τη Γαλλία δημοσίευσαν ισχυρά κλινικά στοιχεία πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για μια νευροεκφυλιστική πάθηση, της Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ ή MS).
Η βιταμίνη D βρίσκεται σε έναν μικρό αριθμό τροφίμων, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και σε κάποιο βαθμό και στα μανιτάρια. Η βιταμίνη D μετατρέπεται σε άλλες ενώσεις , κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Παράλληλα, η χημική ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, ενώ συμβάλει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, στην ανάπτυξη κυττάρων, στον μεταβολισμό και στην νευρομυϊκή δραστηριότητα.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει αναγνωριστεί θα παρελθόν, σαν παράγοντας κινδύνου για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), που είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στα προστατευτικά περιβήματα που περιβάλουν τα νευρικά κύτταρα.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δοκιμή με 303 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με Κλινικά Απομονωμένο Σύνδρομο (CIS), μια κατάσταση παρόμοια με την ΣΚΠ, που συχνέ εξελίσσεται σε αυτή.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε λίγο περισσότερο από τους μισούς εθελοντές, μια βαριά 15μερη δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D (χοληκαλσιφερόλη), ενώ στους υπόλοιπους ένα εικονικό φάρμακο, για διάρκεια δύο ετών. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι ήταν στην ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα, εμφάνισαν λιγότερες βλάβες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυαλό!
Δραστηριότητα της νόσου παρατήρησαν στο 60.3% της ομάδας βιταμινών D και στο 74.1% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Αυτή η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έδειξε ότι η μονοθεραπεία υψηλής δόσης χοληκαλσιφερόλης ξεκίνησε μέσα σε 90 ημέρες μετά τη διάγνωση του CIS, υποδηλώνοντας έντονα την ΣΚΠ, μείωσε σημαντικά τη δραστηριότητα της νόσου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.
Τα ευρήματα θεωρήθηκαν στατιστικώς, ιδιαίτερα σημαντικά για να επιβεβαιώσουν πως η βιταμίνη D θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη, τουλάχιστον μερικών από τις βλάβες που προκαλεί το CIS και η ΣΚΠ, καθώς το ανοσοποιητικό επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό.
Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να κατηγοριοποιήσουν τους συμμετέχοντες που είδαν μεγαλύτερη βελτίωση. Οι κατηγορίες ήταν αυτοί με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, εκείνους με φυσιολογικό BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος) και εκείνους χωρίς βλάβες στη σπονδυλική στήλη στην αρχή των δοκιμών.
«Συνολικά, αυτό υποδηλώνει ότι η χοληκαλσιφερόλη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια φθηνή θεραπευτική εναλλακτική λύση, με χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, μετά από CIS, ειδικά σε πληθυσμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε θεραπείες τροποποίησης της νόσου», γράφουν οι ερευνητές.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και πολλά υποσχόμενο βήμα για την βιταμίνη D, ως πιθανή θεραπεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, αν και ακόμα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στη μέτρηση της βλάβης που προκλήθηκε στο νευρικό σύστημα, όπως ανιχνεύθηκε από μαγνητική τομογραφία. Όσον αφορά τα συμπτώματα που αντιστοιχούσαν στην ΠΣ, υπήρχε πολύ μικρότερο χάσμα μεταξύ των ομάδων. Επιπλέον, η διαφορά στα ποσοστά υποτροπής μεταξύ των δύο ομάδων βρέθηκε να είναι μη σημαντική.
Για αυτό, οι ερευνητές θέλουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω δοκιμές, ώστε να δουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι αυτό το επίπεδο δόσης βιταμίνης D και ποια θα είναι η βέλτιστη δόση.
Στη φόρα 200.000.000 email χρηστών
Χρειάζεται επίσης περισσότερη δουλειά όσον αφορά την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται εδώ και των πιθανών κινδύνων: γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα με συγκεκριμένους τρόπους και ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από ένα εσφαλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να καταλάβουμε ποια ακριβώς είναι η σχέση.
Η ΣΚΠ είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που ταλαιπωρεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη όμως έχει κάνει μεγάλα βήματα και πλέον, με την κατάλληλη θεραπεία, περιορίζεται όλο και περισσότερο η βλάβη που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, ενώ κατανοούμε όλο και περισσότερα για τον τρόπο έναρξής της.
«Αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου της υψηλής δόσης βιταμίνης D ως συμπληρωματικής θεραπείας», γράφουν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.