Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) ταξινόμησε το ταλκ ως “πιθανώς καρκινογόνο” για τους ανθρώπους. Ωστόσο, ένας εξωτερικός ειδικός προειδοποίησε να μην ερμηνευτεί αυτή η ανακοίνωση ως “ξεκάθαρη απόδειξη”.

Η απόφαση βασίστηκε σε “περιορισμένες αποδείξεις” ότι το ταλκ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών στους ανθρώπους, “επαρκείς αποδείξεις” ότι συνδέεται με καρκίνο στους αρουραίους και “ισχυρές μηχανιστικές αποδείξεις” ότι παρουσιάζει καρκινογόνα σημάδια σε ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με την IARC.

Το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό που εξορύσσεται σε πολλές περιοχές του κόσμου και χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή ταλκ για μωρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στο ταλκ μέσω προϊόντων όπως τα καλλυντικά, ενώ η σημαντικότερη έκθεση συμβαίνει κατά την εξόρυξη, επεξεργασία ή χρήση του για την κατασκευή προϊόντων.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν αύξηση της συχνότητας του καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα. Ωστόσο, δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα ότι το ταλκ σε ορισμένες μελέτες ήταν μολυσμένο με καρκινογόνο αμίαντο.

Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα καρκίνου του πέους

Ο Kevin McConway, στατιστικολόγος στο Open University του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση της IARC μπορεί να είναι παραπλανητική. Η υπηρεσία προσπαθεί μόνο “να απαντήσει στο ερώτημα αν η ουσία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο, υπό ορισμένες συνθήκες που η IARC δεν προσδιορίζει.”

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία της Johnson & Johnson να πληρώσει 700 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει κατηγορίες ότι παραπλάνησε τους πελάτες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της με βάση το ταλκ.

Παράλληλα, η IARC ταξινόμησε την ακρυλονιτρίλη, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυμερών, ως “καρκινογόνο για τους ανθρώπους”, το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης. Επικαλέστηκε “επαρκείς αποδείξεις” που συνδέουν την ακρυλονιτρίλη με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.