Η Samsung Display, ο γνωστός κατασκευαστής οθονών για τις σειρές Galaxy S και Galaxy Note, πανηγυρίζει σήμερα σε Κορεατικά μέσα ενημέρωσης για την πιστοποίηση SGS που έλαβε για δυο προϊόντα, 90Hz και 120Hz OLED οθονών, ως Seamless Display. Η SGS (Société Générale de Surveillance), ιδρύθηκε το 1878 και αναφέρει ότι πιστοποιούν εξαρτήματα και ολοκληρωμένα προϊόντα για πλήθος καταναλωτικών αγαθών. Είναι ένας από τους κορυφαίους οργανισμού πιστοποιήσεων παγκοσμίως. Είναι ο οργανισμός που πιστοποίησε το panel της σειράς S20 σαν Eye Care Display, εξαιτίας της πολύ χαμηλής εκπομπής μπλε φωτός.
Τα filings αναφέρονται στην ονομασία προώθησης Seamless Display, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι είναι τα καλύτερα στη βιομηχανία, καθώς είναι 20-50% πιο smooth σε σχέση με ανταγωνιστικά 90Hz/120Hz display panels. Από πότε όμως η Samsung έχει ένα 90Hz OLED display refresh rate value και ένα που μπορεί να μεταβεί από τα 120Hz στα 90Hz; Αυτά είναι μέχρι σήμερα γνωστά:
Στη σειρά Samsung Galaxy S20, αντί για hardware εξαρτήματα που θα διαχειρίζονταν το δυναμικό refresh rate ανάλογα με το περιεχόμενο, η Samsung έχει software. Αν και ο κώδικας αναφέρει διάφορα επίπεδα refresh rate, από τα 48Hz – 120Hz, μια υλοποίηση αυτόματης εναλλαγής refresh rate δεν έχει ενσωματωθεί για κάποιον λόγο, μένοντας είτε σε 60Hz είτε σε 120Hz όλες τις χρονικές στιγμές.
Σε αντίθεση με το galaxy S20 Ultra, η οθόνη του OnePlus 8 Pro μπορεί να έχει 120Hz σε πλήρη ανάλυση 1440p και μεταβαλλόμενο refresh rate. Πως όμως η OnePlus μπόρεσε να το κάνει αυτό, αν η Samsung δεν μπορούσε για τη σειρά S20, παρά το γεγονός ότι το panel έχει δοθεί από την Samsung; Η Samsung, δεν ενδιαφέρθηκε για κάποιον λόγο να προσθέσει πρόσθετα εξαρτήματα hardware, ενώ σε αντίθεση το 6.78 ιντσών panel του 8 Pro έρχεται με το τελευταίο και πιο πρόσφατο dedicated Iris 5 visual processor της Pixelworks που βρίσκεται μεταξύ του controller της οθόνης και του system graphics chip και επιτρέπει στην οθόνη να τρέχει στα 120Hz σε Full HD QHD+ ανάλυση. Η Pixelworks απαιτεί και post-production calibration από κάθε κατασκευαστή που χρησιμοποιεί το chip της, κάτι που οδηγεί στο εξαιρετικό αποτέλεσμα για το οποίο είναι γνωστό τα OnePlus 8 Pro και Oppo Find X2 Pro.
Επιπλέον, το OnePlus 8 Pro έχει αυτόματο refresh rate που μεταβαίνει ας πούμε στο 120Hz refresh rate κατά το browsing και πέφτει στα 60Hz όταν βλέπεις ένα frame-upscaled video. Από τη στιγμή που το video συνήθως είναι στα 24fps ή στα 30fps, το 120Hz δεν προσφέρει ένα πλεονέκτημα, αλλά η OnePlus χρησιμοποιήσει την λύση του custom motion estimation-motion compensation (MEMC) του Iris 5 chip ώστε να μπορεί να κάνει upscale χαμηλότερου frame rate video για να ταιριάξει με το υψηλότερο refresh rate της οθόνης.
Στη πιστοποίηση της SGS, τα 90Hz (120Hz) και 120Hz refresh rate smartphone OLED panels της Samsung Display παρουσιάζουν image drag length (Blur Length) λιγότερο από 0.9mm ή 0.7mm. Αυτό σε συνδυασμό με το video response speed (MPRT) που είναι μικρότερο από 14ms ή 11ms, η Samsung ισχυρίζεται ότι το τελικό αποτέλεσμα κερδίζει τον ανταγωνισμό με ένα ποσοστό 20-50%. Τώρα, ποια smartphones θα πάρουν τις εν λόγω Seamless Display.
Σύμφωνα με τον Ross Young, αναλυτή προσκείμενος στην αλυσίδα προμήθειας της Samsung τα Note 20 και 20+ θα διαθέτουν οθόνες με τα ακόλουθα specs.
- Samsung Galaxy Note 20: 6.42″ 2345 x 1084, 404 PPI, 19.5:9 aspect ratio, 120Hz με LTPO ή 60Hz LTPS
- Samsung Galaxy Note 20 Plus: 6.87″ 3096 x 1444, 497 PPI, 19.3:9 aspect ratio, 120Hz με LTPO refresh rate
Τώρα, ενδιαφέρον έχει η εξίσωση LTPS (Low-temperature polycrystalline silicon) vs LTPO (Low Temperature Polycrystalline Oxide). Χωρίς να σε κουράζουμε με λεπτομέρειες, η τεχνολογία LTPO είναι κατά 5-15% πιο ενεργειακά αποδοτική, καταναλώνει δηλαδή λιγότερη ενέργεια από την LTPS στο S20 Ultra. Με άλλα λόγια, η Samsung αποφάσισε να διορθώσει τα λάθη του S20 Ultra. Τι συμβαίνει όμως όσον αφορά τις αναφορές σε ένα 90Hz panel ή mode; Καθώς αυτά δεν υπάρχουν στη σειρά S20, μάλλον η Samsung θα χρησιμοποιήσει τα Seamless Display panels στη σειρά Note 20 και στα S21.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.