Λίγο πριν την αυγή, το Perseverance της NASA έστρεψε τις κάμερές του στο μουντό ουρανό του πλανήτη και είδε μια λαμπερή κουκίδα φωτός. Όμως αυτή τη φορά δε ήταν κάποιο πρωινό άστρο που έλαμπε από το μακρινό διάστημα, αλλά κάτι πιο μυστηριώδες. Ο λόγος για το πιο σκοτεινό φεγγάρι του Άρη, τον Δείμο. Το ρόβερ χρησιμοποίησε μία από τις κάμερες πλοήγησης σε ρύθμιση μακράς έκθεσης για να καταγράψει τη νέα εικόνα.
Ο Άρης έχει δύο φεγγάρια, τον Φόβο και τον Δείμο, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν λίγα πράγματα για αυτά, ιδιαίτερα για τον Δείμο, τον μικρότερο από τους δύο. Τα δύο φεγγάρια είναι πιο μαύρα και από κάρβουνα ενώ δεν έχουν στρογγυλό σχήμα, αλλά είναι σαν ιπτάμενες πατάτες, σύμφωνα με την ESA, που έχει κάνει μελέτες στα φεγγάρια με το Mars Express.
Όμως, μέχρι και σήμερα, δεν γνωρίζουμε από που ήρθαν τα φεγγάρια στον Άρη και αυτό παραμένει ένα σημείο συνεχιζόμενων ερευνών από την επιστημονική κοινότητα. Κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για αστεροειδείς που συνελήφθησαν από την βαρύτητα του Άρη και μπήκαν σε τροχιά γύρω του, ενώ άλλοι πιστεύουν πως είναι κομμάτι του ίδιου του Άρη μετά από μια γιγαντιαία σύγκρουση πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Όμως, όσες φωτογραφίες έχουμε του Δείμου, είναι από το Perseverance και απεικονίζουν έναν φεγγάρι στο μέγεθος μια πόλης, με διάμετρο χιλιομέτρων. Ο Δείμος είναι παλιρροιακά κλειδωμένος, που σημαίνει πως μόνο μια πλευρά του κοιτάει προς τον Άρη και είναι αυτή που παρατηρούμε συνήθως.
Το Perseverance ήταν στον δρόμο του για το Witch Hazel Hill, μια τοποθεσία στο χείλος του κρατήρα Jezero, που έχει πολύ μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον. όσο βρίσκοντας εκεί, τράβηξε την φωτογραφία του Δείμος, την 1η Μαρτίου 2025 και η NASA μόλις της δημοσίευσε στο κοινό.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο σκοτάδι, με χρόνο έκθεσης 1 λεπτό, για η σκηνή δε φαίνεται ιδιαίτερα καθαρή. Αρκετές από τις μικρότερες κουκίδες στον ουρανό, δεν είναι αστέρια, αλλά ψηφιακός θόρυβος, ενώ κάποια άλλα λευκά σημάδια, θα μπορούσε να είναι κοσμικές ακτίνες ή μικρότερα ουράνια σώματα που ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός, σύμφωνα με την NASA. Δύο από τις πιο φωτεινές κουκκίδες είναι ο Βασιλίσκος και η Αλγήμπα, αστέρια περίπου 78 και 130 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό σύστημα αντίστοιχα, στον αστερισμό Λέοντα.
Μπορεί να μη γνωρίζουμε πολλά για τον Δείμο, όμως η αποστολή Ήρα, για την πλανητική άμυνα σε αστεροειδείς, πέρασε δίπλα από την Άρη και φωτογράφησε τη μακρινή πλευρά του Δείμου για πρώτη φορά. Η αποστολή Ήρα θα μελετήσει τον αστεροειδή που εμβόλισε η NASA πριν από τρία χρόνια, για να τον εκτρέψει, σαν ένα καλό μέσω πλανητικής άμυνα, σε περίπτωση που κάποιος αστεροειδής ήταν σε τροχεία σύγκρουσης με τη Γη.
Άγνωστο είδος βακτηρίου ανακαλύφθηκε στον διαστημικό σταθμό της Κίνας!
Η διέλευση της αποστολής Ήρα δεν ήταν παράκαμψη, αλλά απαραίτητος ελιγμός για να θέσει το σκάφος στη σωστή τροχιά, προς τον τελικό του προορισμό. Περνώντας σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τον Δείμο, η Ήρα χρησιμοποίησε τη βαρύτητα του Άρη, ώστε να προσαρμόσει την πορεία της.
Μάλιστα, ο Brian May των Queen, που έχει διδακτορικό στην αστροφυσική, ήταν μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες του Δείμου.
«Νιώθεις σαν να είσαι εκεί και βλέπεις όλη τη σκηνή μπροστά σου», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Μάρτιο. «Η επιστήμη που παίρνουμε από αυτό είναι κολοσσιαία και νομίζω ότι είμαστε όλοι σαν παιδιά».
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.