Τη δυνατότητα να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό (π.χ. router) της επιλογής τους στο τοπικό ιδιωτικό δίκτυό τους, αποκτούν οι καταναλωτές από την 1η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό που εξέδωσε η ΕΕΤΤ και αφορά τον καθορισμό του Σημείου Τερματισμού Δικτύου (ΣΤΔ) για παροχή σταθερής υπηρεσίας.

Με τον Κανονισμό της ΕΕΤΤ:

 • Προσδιορίζεται το όριο, μεταξύ του δημόσιου σταθερού δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ιδιωτικού δικτύου του τελικού χρήστη, καθώς επίσης αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εμπλεκόμενων μερών (τελικοί χρήστες, πάροχοι, κατασκευαστές τερματικού εξοπλισμού).
 • Ενισχύεται ο ανταγωνισμός και προωθείται η καινοτομία στην αγορά εξοπλισμού.
 • Διευκολύνεται η διαδικασία αλλαγής παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τερματική συσκευή του ακόμα και αν επιλέξει νέο πάροχο.
 • Εξειδικεύεται η περίπτωση του δικτύου οπτικών ινών (FTTH), έτσι ώστε ο εξοπλισμός Optical Network Terminal (ΟΝΤ) να αποτελεί αρμοδιότητα του παρόχου και ο τερματικός εξοπλισμός (router) να αποτελεί επιλογή του χρήστη. Στις περιπτώσεις που ο πάροχος παρέχει τερματικό εξοπλισμό με ενσωματωμένο ΟΝΤ και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή τερματικού εξοπλισμού από τον χρήστη, ο χρήστης μπορεί να ζητήσει την παροχή και εγκατάσταση διακριτού εξοπλισμού ΟΝΤ.

Επιδόσεις φωτιά στα Galaxy S24

Παράλληλα, με στόχο την προστασία του δημόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η ΕΕΤΤ προβλέπει σε τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών που εκδόθηκε πρόσφατα, ότι ο πάροχος δύναται να αποσυνδέει ελαττωματικό τερματικό εξοπλισμό, ο οποίος αποδεδειγμένα δημιουργεί βλάβες στο δημόσιο δίκτυο, επηρεάζοντας άλλους χρήστες κατά τη λειτουργία του.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ναι οκ δυνατότητα χρήσης τερματικού εξοπλισμου και όμορφες λεξουλες για ανταγωνισμούς και καινοτομίες που στην ουσία αυτό που λέμε είναι
  Θες ίντερνετ αγόρασε ρούτερ τέρμα ο τσάμπα ρούτερ και βέβαια ανέβασμα των τιμών των ρούτερ κλπ κλπ κλπ
  Ποιο mainstream δεν μπορείτε να είστε τα κέρδη των κερδών τα κέρδη το μόνο που καταλαβαίνετε

 2. Πότε το router ηταν δωρεάν ? Γιατι πληρωνεις τον εξοπλισμο οταν το παραλαμβανεις , ειτε στον 1ο λογαριασμο ( και μονο φθηνο δεν είναι, ειδικα για το ρουτερ που παιρνεις) . Και στο τέλος του συμβολαίου , γυρνάς και τον εξοπλισμό χωρις να λάβεις πίσω το ποσό που έδωσες .
  Οπότε καλύτερα δικό μου ρούτερ , και οχι δανεισμός με λεφτά .

 3. Nova 20€ Inalan 28€ τα ρουτερ του παροχου παντα τα πληρωναμε και ηταν σαπακια και κλειδωμενα καιρος ηταν να εχω την επιλογη να βαλω το δικο μου ρουτερ και να το ρυθμισω εγω οπως το θελω και να ειναι ξεκλειδωτο.

 4. Κάτοχος γραμμής adsl σχετικά απο τους πρωτους στην Ελλάδα (προγραμμα Δίοδος) ποτέ δεν επέστρεψα ρουτερ ουτε το αλλαζα όταν αλλαζα παροχο . Επίσης χρέωση του ρουτερ γινόταν μόνο όταν αλλαζες πάροχο σπάζοντας νωρίτερα το συμβόλαιο . Όλα αυτά που διαβάζω δεν τα συνάντησα ποτέ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.