Ένα χειρουργικό ρομπότ με το όνομα SRT-H ολοκλήρωσε το πιο ευαίσθητο στάδιο της αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης σε ένα ρεαλιστικό μοντέλο χωρίς να ελέγχει άνθρωπος τα άκρα του.
Πιο συγκεκριμένα η επίδειξη αυτή που αναφέρθηκε στις 9 Ιουλίου 2025, σηματοδοτεί ένα βήμα προς τα χειρουργεία όπου τα μηχανήματα χειρίζονται εργασίες ρουτίνας ενώ οι χειρουργοί επιβλέπουν τη διαδικασία. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ή χολοκυστεκτομή κατατάσσεται μεταξύ των πιο συχνών επεμβάσεων στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής ερευνητής Axel Krieger του Πανεπιστημίου Johns Hopkins λέει ότι το νέο σύστημα συμπεριφέρεται λιγότερο σαν ένας άκαμπτος βιομηχανικός βραχίονας και περισσότερο σαν ένας νεαρός που μπορεί να μαθαίνει εν κινήσει.
Η τελευταία πλατφόρμα που ονομάζεται SRT‑H επεκτείνει την προηγούμενη εργασία των επιστημόνων, συνδυάζοντας τις τροφοδοσίες κάμερας με μια ιεραρχία που βασίζεται σε γλώσσα που λέει σε κάθε κινητήρα ακριβώς πού να πάει. Αντί να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο εγχειρίδιο, επιλέγει την επόμενη κίνησή του αφού εξετάσει τι βλέπει μέσα στον ασθενή και τι λέει φωναχτά η ομάδα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης το ρομπότ ολοκλήρωσε 17 διαδοχικές εργασίες, τοποθετώντας κλιπ σε μικροσκοπικές αρτηρίες, κόβοντας ιστό και επανατοποθετώντας το όταν η χρωστική ουσία έκρυβε το πεδίο του. Η απόδοση ήταν εφάμιλλη με αυτή ενός έμπειρου χειρουργού, αν και το μηχάνημα χρειάστηκε μερικά επιπλέον λεπτά για να ολοκληρώσει την ακολουθία.
Το SRT-H έμαθε πώς να κάνει την επέμβαση στη χοληδόχο κύστη παρακολουθώντας βίντεο με χειρουργούς του Johns Hopkins να την κάνουν σε πτώματα χοίρων. Αφού παρακολούθησε τα βίντεο, το ρομπότ πραγματοποίησε την επέμβαση με 100% ακρίβεια. Μέσα στη μελέτη η SRT-H αναγνώρισε την κυστική αρτηρία παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές έβαψαν τον κοντινό ιστό με κόκκινη χρωστική, ένα κόλπο που συχνά μπερδεύει την όραση μέσω υπολογιστή. Η προσέγγιση μοιάζει με τις μεθόδους προτροπής που καθοδηγούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το GPT‑4, αν και εδώ το διακύβευμα αφορά την ασφάλεια των ασθενών και όχι τη δημιουργική δημιουργία κειμένου.
Οι συσκευές που άλλαξαν τον κόσμο τεχνολογικά – Οι νέοι σήμερα δεν τις αναγνωρίζουν καν!
Ακόμα και με άψογη απόδοση εργαστηρίου, οι ρυθμιστές θα επιμείνουν στην εξαντλητική επικύρωση πριν το ρομπότ αγγίξει ένα ζωντανό άτομο. Η ομάδα σχεδιάζει να διεξάγει δοκιμές σε πτώματα και ζωντανά ζώα υπό συνθήκες που μιμούνται τα γεμάτα δωμάτια επειγόντων περιστατικών.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Robotics.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.