Το Solar Space Power Demonstrator (SSPD-1) του Caltech ολοκλήρωσε με επιτυχία μια πρωτοποριακή αποστολή διάρκειας ενός έτους, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στην προσπάθεια συλλογής ηλιακής ενέργειας από συστήματα σε τροχιά.

Το πρωτότυπο βάρους 110 κιλών, που εκτοξεύθηκε με πύραυλο SpaceX Falcon 9 τον Ιανουάριο του 2023, προσφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα για το μέλλον της διαστημικής ηλιακής ενέργειας, εν αναμονή της κατάλληλης χρηματοδότησης.

Αποτελούμενη από τρία πειράματα, η αποστολή SSPD-1 ανέδειξε την επιτυχία του MAPLE (Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment), το οποίο κατέδειξε τη συλλογή και τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας στη Γη μέσω μιας δέσμης μικροκυμάτων.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, όπως η εμπλοκή καλωδίων και μηχανικά προβλήματα, το πείραμα Deployable on-Orbit ultraLight Composite Experiment (DOLCE) επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα των δομών ηλιακών πάνελ εμπνευσμένων από origami.

Η διερεύνηση του ALBA σχετικά με τα σχέδια φωτοβολταϊκών κυττάρων για διαστημικές εφαρμογές συνέβαλε επίσης στη συνολική επιτυχία του έργου. Ενώ το SSPD-1 του Caltech σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, η αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από τους δορυφόρους παραμένει ένας μελλοντικός στόχος.

Καταγράφηκε η μετατροπή υπερκαινοφανούς αστέρα (supernova) σε μαύρη τρύπα

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις κόστους κυμαίνονται από 1-2 δολάρια/kWh, σε σύγκριση με τα 0,17 δολάρια/kWh για την ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη σημαντικής μείωσης του κόστους των υλικών, τη δομική ανθεκτικότητα στις διαστημικές συνθήκες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας που σχετίζονται με τη μεταφορά ενέργειας.

Όπως και να έχει, τα εμπόδια αυτά δεν μειώνουν την αισιοδοξία που παρέχει το έργο SSPD-1, υποδεικνύοντας μια πιθανή πορεία για την ηλιακή ενέργεια που προέρχεται από το διάστημα και συμβάλλει στη βιώσιμη ενεργειακή υποδομή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.