Η Apple αντιμέτωπη με σκληρά μέτρα αν οι αλλαγές στο App Store δεν πληρούν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής Επίτροπος Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thiery Breton.

Η Apple προχωράει σε αλλαγές για να συμμορφωθεί με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές ης DMA, με την εταιρία να επιτρέπει σύντομα στους προγραμματιστές να διανέμουν τις εφαρμογές τους σε συσκευές της Apple, μέσω εναλλακτικών καταστημάτων.

Οι αλλαγές θα μπουν σε εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου, με τα πρώτα καταστήματα εφαρμογών να κάνουν την εμφάνισή τους. Τα εν λόγω καταστήματα θα μπορούν να κάνουν χρήση των δικών τους συστημάτων πληρωμών, παρακάμπτοντας τις πληρωμές μέσω της Apple. Η Apple αυτή τη στιγμή ζητάει προμήθεια μέχρι και 30% από τους προγραμματιστές.

Μέχρι σήμερα όμως έχουμε τεράστια κριτική ενάντια στον τρόπο που υλοποιεί η Apple τις προσταγές της E.E. Σήμερα μάλιστα είδαμε δηλώσεις του CEO του Spotify και της Epic, που κατακεραυνώνουν την Apple για την υλοποίησή της, αναφέροντας πως αυτές οι αλλαγές θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερα έσοδα στην Apple, ζημιώνοντας καταναλωτές και προγραμματιστές.

Σε ερώτηση του Reuters προς τον επικεφαλής Επίτροπο Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thiery Breton, για τα σχέδια της Apple, απάντησε:

“Το DMA θα ανοίξει τις πύλες του Διαδικτύου στον ανταγωνισμό, ώστε οι ψηφιακές αγορές να είναι δίκαιες και ανοιχτές. Η αλλαγή συμβαίνει ήδη. Από τις 7 Μαρτίου θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις των εταιρειών , με τα σχόλια τρίτων.”

Και πρόσθεσε: «Εάν οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι αρκετά καλές, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε ισχυρή δράση».

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς της Apple, οι προγραμματιστές θα πρέπει να υποβάλλουν τις εφαρμογές τους για έλεγχο, ώστε να είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας και απάτης. Αυτό θα συμβαίνει άσχετα αν οι εφαρμογές είναι και στο App Store. Η εταιρία θα διατηρεί το δικαίωμα να τις αφαιρεί από τις συσκευές του χρήστη, αν κρίνει πώς δεν είναι ασφαλείς.

Επί προσθέτω, οι χρήστες συσκευών της εταιρίας στην Ε.Ε. θα μπορούν να επιλέξουν τα προγράμματα περιήγησης, αλλά και τις εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών που θα χρησιμοποιούν, που σημαίνει πως θα μπορούν να πληρώνουν και με άλλους τρόπους, εκτός από το Apple Pay.

Όμως η υλοποίηση της Apple μιλάει για την εισαγωγή «βασικού τέλος τεχνολογίας» 50 λεπτών του ευρώ, για κάθε κατέβασμα εφαρμογής. Η Apple δήλωσε πως το νέο τέλος ισχύει για τους προγραμματιστές που επιλέγουν τους νέους επιχειρηματικούς όρους. Κοινώς, που θα διαθέσουν τις εφαρμογές τους σε καταστήματα τρίτων. Με αυτό τον τρόπο η Apple τους αναγκάζει να συνεχίσουν την διάθεσή των εφαρμογών τους αποκλειστικά στο App Store.

Το εν λόγω τέλος όμως, ισχύει και για τις δωρεάν εφαρμογές. Αυτό σημαίνει πως δωρεάν εφαρμογές όπως το Spotify, το Facebook και το Instagram, θα πρέπει να πληρώσουν τεράστια ποσά στην Apple, αν επιλέξουν την διάθεση των εφαρμογών τους από τρίτους. Οι μικρότεροι προγραμματιστές θα δουν και αυτοί τεράστια μείωση στα έσοδά τους, αφού και αυτοί θα πρέπει να πληρώνουν €0.50 τον χρόνο, για κάθε κατέβασμα της δωρεάν εφαρμογής τους, από καταστήματα τρίτων. Η Apple με την εισαγωγή του τέλους για τα καταστήματα τρίτων, κάνει πρακτικά ασύμφορη την διάθεση εφαρμογών εκτός του App Store.

Spotify εναντίων Apple: Νομίζουν πως οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς

Ο Andy Yen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού που εστιάζει στο απόρρητο, Proton, δήλωσε: «Το να επιτρέπονται εναλλακτικές πληρωμές και αγορές φαίνεται θετικό στην επιφάνεια, αλλά οι δεσμοί που συνδέονται με τις νέες πολιτικές της Apple σημαίνουν ότι στην πράξη θα είναι αδύνατο για τους προγραμματιστές να επωφεληθούν από αυτές .»

Ο Paulo Trezentos, Διευθύνων Σύμβουλος του καταστήματος εναλλακτικών εφαρμογών Aptoide, δήλωσε: «Ακούσαμε φήμες ότι έρχονται κάποιες αλλαγές, αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο λεπτομερείς. Αυτή ήταν σίγουρα μια καλή κίνηση, αλλά τα τέλη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά. Ετοιμαζόμαστε να στείλουμε επίσημα σχόλια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

Η Apple δεν έχει απαντήσει ακόμα σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.