Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημιούργησαν μια νέα τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να προβλέψει αν κάποιος θα πάθει καρδιακή προσβολή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και την Φροντίδα (NICE) και το NHS αξιολογούν επί του παρόντος την τεχνολογία, ενώ η απόφαση αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Κάθε χρόνο, πάνω από 300.000 άνθρωποι αναφέρουν έντονους πόνους στο στήθος, που οδηγούν σε αξονικές τομογραφίες για τον έλεγχο καρδιακών ανωμαλιών. Ωστόσο, λιγότερο από το 20 τοις εκατό αυτών των τομογραφιών δείχνουν τυχόν αποφράξεις. Η νέα σάρωση καρδιακής προσβολής με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει να παρέχει πιο ακριβή αποτελέσματα, ανιχνεύοντας φλεγμονές στις αρτηρίες που μπορεί να μην είναι ορατές σε μια αξονική τομογραφία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς καλύτερες πληροφορίες και να βοηθήσει τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μικροπλαστικά σε θρόμβους αίματος, σε καρδιά, εγκέφαλο, και πόδια, επιδεινώνουν τη θρόμβωση

Παρά τα δυνητικά οφέλη της, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικά περιβάλλοντα. Οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί στο να βασίζονται υπερβολικά στην τεχνολογία ΤΝ και θα πρέπει πάντα να ελέγχουν διπλά τα ευρήματά της. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γιατροί συμφώνησαν με τα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης στο 45% των περιπτώσεων και μάλιστα άλλαξαν θεραπείες με βάση τις συστάσεις της.

Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η ιατρική τεχνητή νοημοσύνη της Google μπορεί να ξεπεράσει τους πραγματικούς γιατρούς σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν και αυτό είναι ελπιδοφόρο, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της παρακολούθησης και της ρύθμισης αυτών των τεχνολογιών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση τους. Με την κατάλληλη εποπτεία, εργαλεία όπως η σάρωση καρδιακής προσβολής με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη φροντίδα και τα αποτελέσματα των ασθενών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.