Πληροφορηθήκαμε από μια μελέτη-ορόσημο ότι μικροπλαστικά – μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού που αποσπώνται από μεγαλύτερα κομμάτια – βρέθηκαν μέσα σε περισσότερο από το 50% των λιπαρών εναποθέσεων από φραγμένες αρτηρίες.

Αυτό συνέβη νωρίτερα μέσα στο έτος και ήταν τα πρώτα δεδομένα του είδους τους που δημιουργούσαν μια σύνδεση μεταξύ των μικροπλαστικών και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στην Κίνα αναφέρει ότι βρέθηκαν μικροπλαστικά σε θρόμβους αίματος που αφαιρέθηκαν χειρουργικά από αρτηρίες στην καρδιά και τον εγκέφαλο, καθώς και σε βαθιές φλέβες στα πόδια.

Πρόκειται για μια μικρή μόνο μελέτη, με 30 ασθενείς – όχι σχεδόν τόσους πολλούς όσο οι 257 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για 34 μήνες στη μελέτη για τις αρτηριακές πλάκες που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Αλλά παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα υπό ιταλική ηγεσία διαπίστωσε ότι η παρουσία μικροπλαστικών στις πλάκες αύξησε τον επακόλουθο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου των ανθρώπων, η κινεζική ομάδα διαπίστωσε επίσης μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων μικροπλαστικών στους θρόμβους αίματος και της σοβαρότητας της νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών στους θρόμβους του αίματός τους είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα D-dimer σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν μικροπλαστικά στους θρόμβους.

Το D-dimer είναι ένα θραύσμα πρωτεΐνης που απελευθερώνεται όταν διασπώνται οι θρόμβοι αίματος – δεν υπάρχει κανονικά στο πλάσμα του αίματος. Έτσι, τα υψηλά επίπεδα D-dimer σε μια εξέταση αίματος μπορούν να υποδηλώνουν την παρουσία θρόμβων αίματος, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να υποπτευθούν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί με κάποιο τρόπο να συσσωρεύονται στο αίμα για να επιδεινώσουν τη θρόμβωση.

Μείωση γονιμότητας από μικροπλαστικά που διεισδύουν στους όρχεις

Μια μελέτη του 2023 εντόπισε προηγουμένως τα χημικά “αποτυπώματα” των μικροπλαστικών σε 16 θρόμβους αίματος που αφαιρέθηκαν χειρουργικά. Πλέον λαμβάνουμε μία ιδέα της χρήσης υπέρυθρης χημικής απεικόνισης για το πόσο συγκεντρωμένα μπορεί να είναι αυτά τα πλαστικά σωματίδια στους θρόμβους αίματος και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία.

Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα κινείται αυτός ο τομέας, από την ανίχνευση μικροπλαστικών σε ανθρώπινους ιστούς, στη μελέτη των επιπτώσεών τους σε κύτταρα και ποντίκια, μέχρι τη διαλεύκανση των επιπτώσεων των μικροπλαστικών στην υγεία των ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα δεν θα έρχονται σε μία στιγμή όπου λειτουργούν σαν έντονος συναγερμός ότι πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι ουσιαστικό. Η παραγωγή πλαστικών αυξάνεται συνεχώς και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων αυξάνουν την παραγωγή πλαστικών γιατί οι άλλες επιχειρηματικές τους προοπτικές καταρρέουν.

“Λόγω της πανταχού παρουσίας των μικροπλαστικών στο περιβάλλον και στα καθημερινά προϊόντα, η έκθεση του ανθρώπου στα ΜΡ είναι αναπόφευκτη”, προειδοποιούν οι ερευνητές. “Ως εκ τούτου, οι μικροπλαστικοί ρύποι έχουν προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία λόγω της ευρείας παρουσίας τους και των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.