Δεν μας τα λέει καθόλου καλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έχει μπει σε συζητήσεις για τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών και το πόση πρόσβαση θα έπρεπε να έχει σε αυτά. Από ότι φαίνεται, έχει βάλει στο στόχαστρο την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, για τις συνομιλίες των πολιτών, καθώς θέλει να έχει πρόσβαση σε αυτές ώστε να «προστατευτεί η Ευρώπη από απειλές». Αυτό θέλει να πετύχει μέσω του ProtectEU.
Το ProtectEU όπως έχει ονομαστεί η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφει τους τομείς που θέλει να αντιμετωπίσει η εκτελεστική εξουσία της Ευρώπης, τα επόμενα χρόνια. Ακόμα όμως, σαν στρατηγική, δεν διαθέτει συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις.
Σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και ένα εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο», θεωρεί πως πρέπει να αλλάξει προσέγγιση για την εσωτερική ασφάλεια.
Για αυτό τον λόγο, θέλει να μετατρέψει την Europol σε μια πραγματικά επιχειρησιακή αστυνομική υπηρεσία, συγκρίσιμη με το FBI των ΗΠΑ. Η νέα Europol θα έχει σαν ρόλο «τη διερεύνηση διασυνοριακών, μεγάλης κλίμακας και περίπλοκων υποθέσεων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης».
Όμως, την ίδια στιγμή θέλει να δημιουργήσει ένα roadmap, σχετικά με τη «νόμιμη και αποτελεσματική πρόσβαση στα δεδομένα για την επιβολή του νόμου» όσο και με την κρυπτογράφηση.
Ο στόχος της είναι να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης τεχνολογικών λύσεων που θα επιτρέπουν στις αρχές επιβολής του νόμου να έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα με νόμιμο τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως έτσι θα μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού χάνεται κάθε ίχνος ιδιωτικότητας, όταν οι αρχές έχουν πρόσβαση στις προσωπικές μας συνομιλίες και στα προσωπικά μας δεδομένα.
Το ProtectEU καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της Ενιαίας Ικανότητας Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΕ (SIAC), ουσιαστικά μιας δομής για εθελοντική ανταλλαγή πληροφοριών από μεμονωμένα κράτη μέλη με τη δική της ικανότητα ανάλυσης αποκλειστικά ανοιχτού κώδικα.
Ενημέρωση για λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδωθούν μετά την 1.2.2025
Οι υπέρμαχοι της προστασίας της ιδιωτικότητας, καταδίκασαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλει να προχωρήσει σε μια στρατηγική αντίστοιχη με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, που ζήτησε από την Apple να μην κρυπτογραφεί τα δεδομένα των Βρετανών πολιτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να αποκτήσει ένα backdoor για την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, ιδιαίτερα στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Με αυτό τον τρόπο θέλει να μπορεί να σαρώνει τις εφαρμογές μηνυμάτων και να καταγράφει όλα τα μηνύματα των πολιτών, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά που την ενδιαφέρουν ανά πάσα στιγμή. Το πλάνο είναι κάτι παρόμοιο με το Project Prism των ΗΠΑ, το οποίο αποκάλυψε ο Edward Snowden, πριν διαφύγει από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα backdoor σε όλες τις υπηρεσίες αμερικάνικων εταιριών, όπως το Facebook, την Google και την Apple, που επιτρέπουν στην NSA να έχει πρόσβαση στις συνομιλίες όλου του πλανήτη, χωρίς καν να πάρει άδεια από κανέναν.
«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τις ευημερούσες οικονομίες μας. Η ΕΕ πρέπει να είναι τολμηρή και προορατική στην αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η Henna Virkkunen, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τεχνολογική κυριαρχία, ασφάλεια και δημοκρατία.
Όπως είπε ο Βενιαμίν Φρανκλίνος «Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια». Και συμφωνούμε απόλυτα με αυτό
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.